Zaradi koalicijske krize in vojne v državi odstopil ukrajinski premier Jacenjuk

Foto: STA

Ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk je danes sporočil, da odstopa s položaja. Kot je dodal, bo odločitev v parlament poslana v torek, za novega premierja pa predlaga Volodimirja Groismana.

Arsenij Jacenjuk je v sporočilu za javnost pojasnil, da bi, če bi ne oblikovali nove vlade, neizogibno prišlo do destabilizacije države. “Ne moremo dovoliti destabilizacije izvršne oblasti med vojno,” je dejal.

Razlog za odstop za zdaj ni znan, je pa njegova prozahodna vladna koalicija februarja izgubila večino v parlamentu, ko je stranka Samopomoč napovedala izstop. Že prej je iz koalicije izstopila stranka Domovina nekdanje ukrajinske premierke Julije Timošenko.

Odstop napovedala tudi pomembna avstrijska ministrica
Včeraj je odstop napovedala tudi avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner, ki je bila gonilna sila nepopustljive politike do migrantov. Gre za potezo v sklopu reorganizacije njene stranke (ÖVP), postala pa naj bi deželna glavarka Spodnje Avstrije. Na ministrskem položaju naj bi jo zamenjal namestnik deželnega glavarja te dežele Wolfgang Sobotka.

M. P., STA