Zaradi najav protimonopolnih preiskav v Googlu in Facebooku “silicijevi” velikani zabeležili milijardne izgube v vrednosti delnic na borzi

(vir: twittr)

Serija napovedi o protimonopolnih preiskavah glede delovanja tehnoloških velikanov Silicijeve doline je povzročila za 137 milijard dolarjev velik padec vrednosti delnic Facebooka, Amazona, Netflixa, Appla in Googla.

Okoli 41 milijard dolarjev ocenjene vrednosti je v ponedeljek izgubil Facebook, potem ko so v ameriški zvezni komisiji za trgovino najavili podroben pregled delovanja tehnoloških velikanov na področju digitalnega trga. Preiskava bo po poročanju Bloomberga potekala v dogovoru z ministrstvom za pravosodje.

Najava zvezne komisije za trgovino je sledila napovedi ministrstva za pravosodje o njihovi lastni protimonopolni preiskavi Googla. Zaradi napovedi je vrednost Googlove delnice padla za 6,9 odstotka, kar predstavlja izgubo v vrednosti okoli 52 milijard dolarjev. Nazadnje je Googlova delnica tako nizko kotirala 3. januarja letos.

V napadu na Silicijevo dolino sta ameriški levi in desni pol politike našla skupni jezik. Trdijo namreč, da je potrebno imeti več nadzora nad tehnološkimi in telekomunikacijskimi podjetji, kot sta Alphabet, ki ima v lasti Google, in Facebook. Poleg obljub o večjem nadzoru zaradi očitanih kršitev pravic posameznikov z načrtno cenzuro konservativcev je v igri tudi možnost razbitja velikih tehnoloških konglomeratov z namenom spodbujanja konkurenčnosti.

Ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg (Vir: Twitter)

Ravno tako je 4,7 odstotka vrednosti izgubila delnica Amazona, kjer so zabeležili 41 milijard dolarjev ocenjene vrednosti. Za primerjavo, Netflixova delnica je padla za 1,6 odstotka, kar predstavlja za 2,5 milijarde dolarjev izgube ocenjene vrednosti.

Po izjavah Reutersovih virov naj bi se enaka protimonopolna preiskava obetala tudi Applu, zaradi česar je Applova delnica izgubila 2,4 odstotka svoje vrednosti – kljub najavam vseh novosti na Applovi letni konferenci za razvijalce.

Ivan Šokić

 • xtc

  Dejstvo je ,da je treba te monopole razbiti in omogočiti objavo vseh mnenj in uporaba cenzure le izcnih primerih.,pa še to lezačasno.dokler se zadeve ne razčistijo in platforma mora biti enako merilna do obeh polov.

  • freedomfighter

   Lastnik se lahko sam odloca kaj se objavlja na njegovi PRIVATNI internetni strani…tako kot lahko pisaneznik odloca kako se je potrebno obnasati v njegovi hisi…tole socialisticno vtikanje v privatno lastnino mocno spominja ja bivo jugo…sploh pa ce komu ni vsec politika teh strani ima vso moznost da se izpise in ustvari svojo internetno stran ki bo konkurirala facebooku in podobnim…po tvoje bi morala drzava privatnikom govoriti kaj naj objavljajo v svojih casopisih, portalih itd…svoboda pa taka

 • freedomfighter

  Koncno…nobeno podjetje nebi smelo imeti moci googla ali pa facebooka

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!