fbpx

Zaradi napada v Nici v Franciji umikajo filme z vsebino terorizma

Foto: Printscreen YouTube

Francoski filmski distributer Studiocanal je po nedavnem napadu v francoski Nici pozval kinematografe, naj s sporedov umaknejo triler Dan padca Bastilje, ki govori o načrtovanem terorističnem napadu na predvečer francoskega državnega praznika ob obletnici padca Bastilje. Triler so prikazovali v 237 kinematografih.

“Vse kinematografe smo pozvali, da s sporedov umaknejo film, saj nekateri njegovi vidiki niso v skladu s trenutnim razpoloženjem v državi,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejala predstavnica Studiocanala.

Podobnosti so srhljive

Foto: Printscreen You Tube

Foto: Printscreen You Tube

Ameriško-francosko-britanski koprodukcijski film pripoveduje zgodbo o mladi Francozinji, ki na predvečer francoskega državnega praznika pripravlja napad ter o agentu CIE (upodablja ga Idris Elba), ki se odpravi v Pariz, da bi napadalko ustavil. Zgodba filma je po poročanju AFP postala toliko bolj srhljiva po tem, ko je Francoz tunizijskega porekla, Mohamed Lahouaie Bouhlel, z 19-tonskim tovornjakom hladilnikom zapeljal skozi množico, ki se je ob državnem prazniku zbrala na Angleški promenadi ter pri tem ubil najmanj 84 ljudi.

Umaknjeni tudi napovedniki

Foto: Printscreen You Tube

Foto: Printscreen You Tube

Film je premiero doživel v Franciji, prikazan je bil tudi že v Nemčiji, Veliki Britaniji, Avstraliji in na Novi Zelandiji. V francoski prestolnici so ga že več tednov oglaševali na postajah podzemne železnice in avtobusih, po petkovem napadu pa so vso publiciteto umaknili.

Napad v Nici, za katerega je odgovornost prevzela Islamska država, je bil tretji v nizu terorističnih napadov v Franciji v zadnjih 18 mesecih.

Ko filmska zgodba postane realnost

Foto: Printscreen You Tube

Foto: Printscreen You Tube

Ni pa prvič, da se je izmišljena filmska zgodba izkazala tudi za realnost. Januarja lani se je podobno zgodilo s trilerjem Made in France. Ta je bil tik pred premiero, ko sta brata Said in Cherif Kouachi napadla časopis Charlie Hebdo, njun pajdaš Amedy Coulibaly pa je ubil policistko in štiri judovske talce. Distributer filma SND Films je triler umaknil, kasneje pa je distribucijo prevzel britanski Pretty Pictures, ki je datum začetka predvajanja premaknil na 18. november.

Pet dni pred načrtovano novo premiero filma pa se je zgodba ponovila, ko so člani Islamske države v napadih na pariški stadion, koncertno dvorano, restavracije in kavarne ubili 130 ljudi, spominja AFP.

Nica se je že zgodila v Pragi

Foto www.blesk.cz

Foto: www.blesk.cz

V francoskih kinematografih po poročanju časopisa Le Figaro trenutno predvajajo še film z naslovom Jaz, Olga, ki dokumentira in upodablja resnično zgodbo takrat 22-letne praške morilke Olge Hepnarove (1951-1975), ki je 10. junija 1973 s tovornjakom na postajališču tramvaja v Pragi namenoma zapeljala v gručo 25 ljudi in jih pri tem osem ubila.

SPS