fbpx

Zaradi Patricie izredne razmere v Mehiki

(Foto: epa)

Mehiška vlada je razglasila izredne razmere v 56 obalnih krajih, saj je orkan Patricia dosegel najvišjo – peto kategorijo in se z vetrovi do 260 kilometrov na uro bliža jugozahodu Mehike. V nekaterih krajih že evakuirajo prebivalce, zaprli so šole, zasidrali ladje ter odpovedali več notranjih letov. Orkan naj bi obalo Mehike dosegel popoldne ali ponoči.

Orkan naj bi dosegel Mehiko v zahodni zvezni državi Jalisco blizu države Colima. Na ogroženem območju sta veliko pristaniško mesto Manzanillo in turistično naselje Puerto Vallarta, ki bi lahko bila neposredno prizadeta, poroča STA. Ogroženih je okoli 400 tisoč ljudi. Direktor mehiškega sklada za naravne nesreče Jose Maria Tapia Franco je povedal, da so se nekateri kraji že odločili za evakuacijo, medtem ko se drugi še odločajo.

Oblasti so zaprle šole v državah Jalisco, Colima in Guerrero. Orkan bi lahko v zvezne države Guerrero, Michoacan, Colima in Jalisco ob močnih vetrovih s seboj prinesel tudi deževje, morebitne poplave in zemeljske plazove ter do štiri metre visoke uničujoče valove.

(Foto: epa)

(Foto: epa)

Orkan, ki so ga opazili 295 kilometrov južno od Manzanilla, se giblje v severozahodni smeri s 17 kilometri na uro.

J. F.