fbpx

Zaradi predvajanja glasbe v Tuniziji obsodili britanskega DJ-a na leto dni zaporne kazni

Foto: iStock

Tunizijsko sodišče je britanskega DJ-a obsodilo na eno leto zaporne kazni, ker je ta predvajal plesni remix muslimanskega poziva k molitvi, poroča britanski BBC.

V Londonu rojen Dax J je bil obtožen javne nespodobnosti in kršitve javne morale, a je na svojo srečo iz države pobegnil še pred izrekom kazni, je pa pred tem izrazil svoje opravičilo.

Nočni klub so zaprli
Potem ko je so posnetek dogodka uporabniki delili po socialnih omrežjih, je le-ta sprožil val ogorčenja, kar je posledično vodilo v zaprtje nočnega kluba. Po navedbah tiskovnega predstavnika sodišča je sodišče obtožbe proti lastniku nočnega kluba in organizatorju dogodka ovrglo, kljub temu pa je tožilstvo obema očitalo, da bi morala pred nastopom DJ-a preveriti, kaj bo ta predvajal.

Dogodek je bil del festivala Orbit v Nabeulu, ki se nahaja na severovzhodu države. Posnetek je pokazal, kako obiskovalci kluba plešejo na glasbo, ki sta jo predvajala evropska DJ-a. Med predvajano glasbo je bilo mogoče slišati plesno verzijo poziva k molitvi, ki jo muslimani izvajajo petkrat na dan.

Foto: iStock

Dax J je podal svoje iskreno opravičilo vsem, ki so bili ob predvajani različici glasbe prizadeti, in ob tem dodal, da njegov namen ni bil, da bi kogarkoli užalil.

Potem ko je klub zaprl svoja vrata, je guverner Nabeula Mnaouar Ouertani dejal, da ne bodo dopustili napada na verska čustva in na vero. Na začetku tedna so organizatorji festivala Orbit preko družabnega omrežja Facebook sporočili, da ne prevzemajo odgovornosti za predvajanje tovrstne glasbe. V francoščini so pojasnili, da se DJ ni zavedal, da bi tovrstno predvajanje lahko užalilo občinstvo v muslimanski državi.

N. Ž.