fbpx

Zaradi treh primerov okužbe s covidom-19 zaprli celo mesto!

Foto: Pixabay

Novozelandsko mesto Auckland je šlo v tridnevno zaprtje, prvo v zadnjih šestih mesecih, potem, ko so zabeležili le tri nove primere okužbe z novim koronavirusom. Novozelandska premierka Jacinda Ardern se je za omenjeni ukrep odločila potem, ko je bila okužba ugotovljena pri tričlanski družini v Aucklandu.

Ker naj bi mati iz okužene družine delala v podjetju, ki se ukvarja s pranjem za letalske prevoznike, je to povzročilo pomisleke, da se je virus morda prenesel preko potnika na letalu.

Na nedeljski novinarski konferenci je Ardernova Novozelandce pozvala, da naj vsi še naprej ostanejo močni in prijazni, in dodala: “V tej situaciji  smo znašli že prej, kar pomeni, da se znamo spet rešiti iz tega in to je skupaj. “

Odhod od doma le v nujnih primerih
Od prebivalcev Aucklanda se po poročanju Russia Today pričakuje, da tri dni ostanejo doma, medtem pa bo preostali del države v višji pripravljenosti. Od doma je dovoljeno odhajati le v nujnih primerih, nikakor ni pa dovoljeno potovanje iz kraja bivanja. Pristojne službe bodo čas zaprtja  izkoristile za preiskavo, da ugotivijo ali se je novi koronavirus morebiti razširil naokrog.

Foto: epa

Nova Zelandija predstavlja eno najmanj prizadetih držav na svetu zaradi novega koronavirusa. Zabeležili so namreč samo 2330 primerov okužb in 25 smrtnih primerov. Od avgusta lani država ni bila deležna ukrepov zaprtja. Od začetka epidemije je državi uspelo ohraniti razmeroma normalen način življenja. Avstralija je v nedeljo napovedala, da bo za Novozelandce, ki vstopajo v državo, začasno ustavila izvzetje iz karantene. V skladu s prejšnjo politiko so namreč Novozelandci lahko potovali v Avstralijo, ne da bi preživeli 14 dni v obvezni hotelski karanteni, kot to velja v primeru drugih državljanov.

Sara Kovač