fbpx

Zaradi uboja Palestinca so v Izraelu obsodili izraelskega vojaka

Izraelska vojska Foto: STA

Sodišče v Tel Avivu je izraelskega vojaka Elorja Azarijo spoznalo za krivega uboja ranjenega Palestinca Fataha al Šarifa.  Zaporno kazen do 20 let mu bodo izrekli kasneje.  Na sodbo se  bo pritožil.

Na sojenju so obravnavali streljanje na Palestinca, ki se je zgodilo marca lani. Ubiti vojak je ležal na tleh, Al Šarifa so še z enim Palestincem ranili, ko sta napadla drugega izraelskega vojaka, ki je varoval nadzorno točko v mestu Hebron na Zahodnem bregu. Sodniki so v izreku sodbe zanikali vse dvome o vojakovem streljanju, ki je bilo usodno za 21-letnega Palestinca.

Video, ki so ga posneli aktivisti izraelske organizacije za človekove pravice B’Tselem, prikazuje Azarija, kako dvigne in nameri puško. Kasneje so slišali strel in videli nepremično glavo Palestinca. Vojakova obramba je trdila, da je Al Šarif nosil pas z bombo, a je bilo pričanje, kot so ocenili sodniki, “izdelano in dvoumno”. Palestinsko vodstvo je sojenje označilo za farso. Soditi je treba proti “celotni okupatorski oblasti, ki hujska proti Palestincem in izvaja številne zločine proti njim, ne pa sodba proti posameznemu vojaku,” pravijo.

Pred sodiščem v Tel Avivu, kjer so obsodili izraelskega vojaka Elorja Azarijo, se je zbralo več sto protestnikov, ki so vzklikali “Narod je s tabo” in vihteli velike izraelske zastave. Ob pričakovanju razsodbe so postali nasilni, zablokirali  so tudi ceste. Policija je zaradi motenja miru prijela dva protestnika.

B. J., STA