fbpx

Zaradi zapletov s covidom-19 umrl nekdanji ameriški sekretar Powell

Nekdanji državni sekretar Colin Powell je na predsedniških volitvah 2020 podprl Bidna. (Foto: epa)

Colin Powell, upokojeni ameriški general, nekdanji državni sekretar in zagovornik nesmiselne vojne v Iraku, je umrl 18. oktobra 2021 zaradi zapletov s covidom-19. 84-letnik je bil po trditvah družine polno cepljen. Ni znano, ali slednje pomeni, da je poleg prejete prve in druge doze cepiva bil deležen še tretje ali tako imenovanega “poživitvenega odmerka”.

“General Colin L. Powell, nekdanji ameriški državni sekretar in načelnik združenega štaba oboroženih sil ZDA, je preminil danes zjutraj zaradi zapletov s covidom-19,” je na Facebooku sporočila Powllova družina 18. oktobra 2021.

“Bil je polno cepljen. Želeli bi se zahvaliti zdravstvenemu osebju v bolnišnici Walter Reed National Medical Center za njihovo vestno oskrbo,” so še zapisali. Poleg covida naj bi se Powell spopadal tudi z obliko krvnega raka in Parkinsonovo boleznijo. Kmalu po tem so začela prihajati sporočila sožalja.

Bil v službi štirih predsednikov
Powell je v času predsednika Georga H. Busha leta 1989 postal prvi črni načelnik združenega štaba oboroženih sil ZDA. V času predsedovanja Ronalda Reagana je zasedal položaj svetovalca za nacionalno varnost v predsednikovem kabinetu. Načelnik skupnega štaba je ostal tudi v času predsedovanja Billa Clintona, a se je leta 1993 odločil za upokojitev. V Clintonovi administraciji je bilo bojda preveč intervencionistov. Powell je ostro nasprotoval ameriški intervenciji v Bosni in Hercegovini, saj je bil prepričan, da je ameriško vojaško posredovanje nujno samo za napredovanje ameriških interesov.

Colin Powell s soprogo v družbi nekdanjega predsednka ZDA Baracka Obame (Foto: EPA)

Pozornost mednarodne javnosti je bil Powell ponovno deležen, ko ga je predsednik George H. W. Bush imenoval na mesto državnega sekretarja. Tu je na podlagi lobiranja za ameriško invazijo v Iraku praktično pokazal, kako je videti ameriško vojaško posredovanje v imenu napredovanja ameriških interesov.

Leta 2003 je namreč pred Varnostnim svetom ZN zagovarjal ameriško vojno proti Iraku na podlagi laži o tem, kako naj bi Saddam Hussein skrival orožje za množično uničenje. Iraške trditve, da to ni res, je označil za “mreže laži”. Leta kasneje se je izkazalo, da je lagal Powell in njegova klika. Američani niso imeli upravičenega razloga za invazijo na Irak, zato so si ga skupaj z zavezniki Britanci kratko malo izmislili in nato prepričali javnost, da so njihove laži resnica.

Zagovornik vojaških intervencij z namenom zaščite ameriških interesov
Dolgoletni republikanec je leta 2008 in tudi 2012 izrazil podporo za predsednika ZDA Barracku Obami. Kakor je pojasnil Powell, je v Obami videl “transformacijsko figuro”, ki bo svet popeljala v novo ero. Republikanci so se po njegovem mnenju takrat premaknili “preveč desno”. A glede na Powllovo ljubezen do ameriških vojaških intervencij v imenu napredovanja ameriških interesov je bil Obama popoln kandidat. Ne samo, da ni končal vojn, v Afganistanu in Iraku, ki jih je zakuhal njegov predhodnik, so se pod njegovo taktirko odpirale še dodatne fronte.

Nekdanja državna sekretarka Hillary Clinton in nekdanji državni sekretar Colin Powell (Foto: EPA)

Powellova podpora Demokratom in tako imenovanemu establišmentu se je nadaljevala tudi na predsedniških volitvah leta 2016, ko je podprl Hillary Clinton, še eno veliko zagovornico ameriških vojaških intervencij v imenovanju napredovanja ameriških interesov. Predsednika Donalda Trumpa je po drugi strani označil za “nacionalno sramoto”. V izcurljanem elektronskem sporočilu je zapisal “Trump je zmešan. Vsi hočejo, da spregovorim, a jaz bom izbral čas in kraj z maksimalnim učinkom, kakor sem to storil leta 2008 in 2021. Trenutno je Trump svoj največji sovražnik.” Trump je nato vseeno zmagal in za razliko od svojih predhodnikov ni začel novih vojn, ravno tako pa se je odvrnil od ideje ameriškega intervencionizma. Leta 2020 je Powell podprl predsedniško kandidaturo Joeja Bidna.

Ivan Šokić