fbpx

Zaupajo predsedniku Trumpu: Nič več v Mehiko, kot v času Obame, ameriški avtomobilski giganti bodo na veliko zaposlovali doma

Foto: Youtube.

Ekonomski »boom« v eri novega ameriškega predsednika Donalda Trumpa je očiten po samo dveh mesecih delovanja v Beli hiši. Zadnje vzpodbudne novice za ameriško gospodarstvo prihajajo iz zvezne države Michigan, kjer bo avtomobilski gigant Ford temeljito posodobil tri tovarne, potem ko je že januarja za posodobitev poslopij v isti državi namenil kar 700 milijonov ameriških dolarjev, poroča časnik The Detroit News. Na novo bodo zaposlovale tovarne v Waynu, Flat Rocku in Romeu. Kot je potrdil Fordov izvršni direktor Mark Field, želi njegovo podjetje ustvarjati nove službe v ZDA, in ne v Mehiki, s čimer dajejo glas zaupanja trenutni administraciji ameriškega predsednika Trumpa, za katero verjame, da ustvarja ugodno ekonomsko okolje.

Kot smo že poročali, pa Ford še zdaleč ni edini avtomobilski proizvajalec, ki se je odločil na novo investirati v svoje ameriške tovrane, potem ko je večina v času Barracka Obame zaradi neugodne ekonomske klime načrtovala in prestavljala svoje proizvodne obrate v sosednjo Mehiko.

Že januarja je General Motors oznanil svoje načrte za ponovno investicijo v svoje tovarne na ameriških tleh, s čimer se bo odprlo novih 1.500 prostih delovnih mest. Načrti General Motorsa vključujejo tudi povsem novo tovarno v vrednosti milijarde ameriških dolarjev. Ostali proizvajalci avtomobilov, prisotni na ameriškem trgu, kot sta Toyota in Fiat, prav tako načrtujejo investicije v ZDA, svoje načrte pa bodo predstavili v kratkem.

Avtomobilski proizvajalci so se pridružili naraščujočemu številu podjetij, ki so napovedala širjenje v dobi ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Seznam novih zaposlovalcev vključuje teksaško naftno družbo Exxon Mobil, ki bo nudil kar 45 tisoč novih delovnih mest, ameriški trgovinski verigi Kroger in Wallmart, ki bosta nudili vsaka po 10 tisoč novih delovnih mest, proizvajalca jekla US Steel, ki bo prav tako nudil 10 tisoč novih delovnih mest, in telekomunikacijskega giganta SoftBank, ki bo odprl kar 50 tisoč novih delovnih mest za Američane.

L. S.