fbpx

Zaupno poročilo: Obama podpiral Islamsko državo v Siriji

Barack Obama (foto: epa).

Avgusta 2012 naj bi takratna državna sekretarka (zunanja ministrica) Hillary Clinton in nekaj najvišjih uradnikov prejelo skrivni in zaupni dokument, v katerem so bili dokazi, da je administracija ameriškega predsednika Baracka Obame podpirala skupino islamskih skrajnežev, ki se je pozneje preimenovala v Islamsko državo. 

V dokumentu je namreč navedeno, da so zahodne države združile moči z zalivskimi državami in Turčijo ter sprejele dogovor o podpori sirskih upornikov proti diktatorju Bašarju Al Asadu. Jasno je navedeno tudi, da so uporniki proti Al Asadu razdeljeni v tri različne skupine, med njimi je bila tudi Al Kaida v Iraku, ki se je pozneje preimenovala v Islamsko državo oziroma ISIS.

Pri Al Kaidi v Iraku je bil za stike z zavezniki zadolžen Abu Muhammad al-Adnani, ki je zdaj pomemben predstavnik Islamske države. Prav al-Adnani je pred letošnjim ramadanom pozval vse muslimane, naj v tem za muslimane svetem mesecu izvedejo čim več napadov na zahodne cilje. Pozivu al-Adnanija je med drugim sledil islamski skrajnež Omar Mateen, ki je v nedeljo v Orlandu umoril 49 in ranil več kot 50 ljudi. Do “ramadanskih” napadov je prišlo tudi v Franciji.

Zahodne in zalivske države so sirske islamistične skupine podpirale v njihovem prizadevanju, da dobijo nadzor nad mejnim področjem med Sirijo in Irakom. Prav na teh področjih pa je zloglasna Islamska država nato ustvarila svoj kalifat, piše spletna stran Breitbart. Ta tudi navaja trditve ustanovitelja mednarodne varnostne družbe Blackwater Erica Princa, da je ameriška administracija uporabljala ameriško veleposlaništvo v Bengaziju v Libiji za dobavo orožja sirskim upornikom.

M. G.