fbpx

Zavajanje z izpusti škodljivih plinov bo Volkswagen stalo 4,3 milijarde dolarjev

Nemška avtomobilska industrija je med najpomembnejšimi gospodarskimi panogami tako v Nemčiji kot v Sloveniji. (Foto: STA )

Po dogovoru s pravosodnim ministrstvom ZDA je zaradi poneverjanja testov izpušnih sistemov avtomobilov z dizelskimi motorji nemški proizvajalec avtomobilov Volkswagen priznal  kazensko odgovornost in plačal 4,3 milijarde dolarjev kazni.

Volkswagen je konec leta 2015 priznal, da je imelo okrog 11 milijonov avtomobilov na dizelski pogon vgrajen poseben računalniški program, ki je na uradnih izpušnih testih pokazal nižje emisije dušikovega oksida, kot pa so bile dejanske vrednosti med običajno vožnjo na cesti. Podjetje je v ZDA že pristalo na okrog 17,5 milijarde dolarjev odškodnine lastnikom vozil in prodajalcem ter za popravilo okoljske škode. FBI je v soboto aretiral enega izmed ameriških direktorjev.

Škandal je sicer lani v ZDA povzročil padec prodaje avtomobilov v primerjavi z letom 2015 za 7,6 odstotka. Kljub temu pa je Volkswagen na globalni ravni dosegel nov prodajni rekord. Lani je prodal okrog deset milijonov vozil, kar je štiri odstotke več kot leto prej.

B. J., STA