Zavezniki prejeli novo strelivo preko Natovega projekta

(vir: twitter)

Danska, Francija in Nizozemska so prejele prvo pošiljko protitankovskega orožja, ki je del Natovega mednarodnega projekta o strelivu za bojevanje na kopnem LBDM. Zavezniki so prejeli novo strelivo v roku pol leta od podpisa sporazuma.

Natov projekt LBDM je v polnem zagonu vse od julijskega podpisa memoranduma o razumevanju (MOU) na vrhu zveze Nato v Bruslju. Takrat so po pisanju na uradni spletni strani zveze Nato 16 obrambnih ministrov držav članic in trije ministri držav partneric podpisali dogovor o skupinski krepitvi obrambnih zmogljivosti.

LBDM omogoča Natovim zaveznikom, da pridejo do kopenskega streliva, k vključuje granate za minomete, topovske granate in rakete, na cenejši in bolj fleksibilen način. Kratek čas dobave naj bi bil jasen pokazatelj, kaj je možno z malo mednarodnega sodelovanja.

(Vir: Twitter)

Omenjeni projekt vodi Natova agencija za podporo in dobavo (NSPA), do zdaj pa so se projektu pridružile Belgija, Danska, Estonija, Francija, Nemčija, Italija, Latvija, Litva, Črna gora, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugalska, Slovaška, Slovenija in Španija. V programu pa sodelujejo še Avstrija, Finska in Makedonija. Po Natovih trditvah naj bi še več držav izrazilo zanimanje za priključitev iniciativi.

Ivan Šokić