fbpx

Zbeganim na nemškem ministrstvu se ne sanja, koliko migrantov je v državi. Izgubili so nadzor, pa tudi ilegalce

Foto: iStock

Število migrantov in prosilcev za azil se je v Nemčiji po najnovejših podatkih zveznega statističnega urada v zadnjih dveh letih več kot podvojilo. Prihaja jih vedno več, država pa prihodom sploh ne more več slediti.

Konec leta 2016 je število prosilcev za azil doseglo 1,6 milijona, kar je za 113 odstotkov več kot konec leta 2014. Pričakujejo, da se bo številka še povečala. Nemški časnik Handelsblatt poroča, da je od 1,6 milijona oseb 872 tisoč dobilo “humanitarno dovoljenje za bivanje”, 158 tisoč pa jih v Nemčiji živi, čeprav so njihove prošnje za azil zavrnili. Petinsedemdeset odstotkov od teh se je s pristojnimi oblastmi celo dogovorilo, da lahko kljub temu ostanejo. Ob vseh teh pa v Nemčiji biva še skoraj 600 tisoč tistih, katerih prošnje za azil jim še sploh ni uspelo pregledati.

V kaotični nemški državi zdaj narašča število kaznivih dejanj, napadov, posilstev in nasilja. Ženske vsakodnevno posiljujejo, 30 tisoč prosilcev za azil pa je izginilo. Ali se zgodovina ponavlja? Februarja 2016 je Nemčija priznala, da je izgubila sled za 130 tisoč prosilci za azil. Tudi drugi evropski narodi ne vedo točno, kje so migranti in skrajni džihadisti.

Na nemškem zveznem ministrstvu so popolnoma zmedeni in številkam sploh ne morejo več slediti
Številke bi lahko bile še višje, a je pristojna agencija za migracije iz seštevka izključila približno 392 tisoč posameznikov, za katere niso prepričani, ali so prosilci za azil ali ne. Dve tretjini migrantov, ki so v Nemčijo prišli leta 2016, je bilo moških, največ jih je prišlo iz Sirije, Afganistana in Iraka. Zvezno ministrstvo za notranje zadeve pa se trudi s preštevanjem in sledenjem priseljencem. Po poročanju nemškega Welta je veliko tistih, katerih prošnje za azil so zavrnili in bi jih bilo treba izgnati, izginilo. Nihče ne ve, kje so, zato o točnih številkah ne morejo govoriti.

A. L.