ZDA dale Turčiji ultimat: Odstopite od nakupa ruskega protiraketnega sistema

Foto: epa

Namestnica obrambnega ministra ZDA za nabave Ellen Lord je v petek dejala novinarjem, da ima Turčija do 31. julija čas, da odstopi od nameravanega nakupa ruskega protiraketnega sistema S-400 ali pa ne bo več sodelovala v programu lovskih letal F-35.

Zaveznica iz Nata Turčija se je odločila, da bo sistem protiraketne obrambe raje kupila od Rusije kot ZDA in Washingtonu to ni všeč. Če do 31. julija od tega ne odstopi, bodo ZDA pregnale iz države turške pilote, ki se tam urijo na sodobnih lovskih letalih F-35. Vrata za sodelovanje bodo prav tako zaprli turškim podjetjem.

Vodja ruskega državnega obrambnega podjetja Rosteh Sergej Nemcov je prav tako v petek za rusko televizijo NTV dejal, da bodo začeli s prvimi dobavami protiraketnega sistema S-400 Turčiji v roku dveh mesecev. Nemcov je dejal, da so že dokončali program urjenja turškega vojaškega osebja.

Foto: epa

Nakup protiraketnega sistema od Rusije naj bi bil vreden 2,5 milijarde dolarjev, turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki pravi, da je bila ruska ponudba boljša od ameriške, pa je doslej zavračal vse pritiske ZDA, poroča STA.

C. Š.

 • Vlado77

  To je kar velik udarec za NATO in hura za Putina. Namreč Rusija razen plina, nafte nima kaj izvažati . Seveda je tu orožje. Če bo prišlo do preloma s ZDA bo to le povečalo napetost še posebej na bljižnjem vzhodu.Rusi lahko inštalirajo svoje lutke tudi v Turčiji. Gre pa za velikansko državo s skoraj 100 mil prebivalcev.

  • Caesar

   Ne, a res? Če morda nisi opazil, je Rusija največja izvoznica hrane, zelo hitro raste tudi izvoz drugih produktov, kot so IT, farmacevtika,… nafta in plin predstavljata majhen del ruskega BDP. Rusija je ena najbogatejših držav na svetu in ena redkih, ki ima več denarja v rezervah, kot znaša njen celotni dolg. V Rusiji je leto 2019 in ne 1998, kot si nekateri tukaj predstavljajo. bo treba koledar zamenjati.

   • Vlado77

    A res? Pa poglejmo po naših trgovinah. Če najdeš en ruski izdelek bom vesel. Nafta in plin je daleč med vsemi – poglej si http://www.worldstopexports.com/russias-top-10-exports/ – leta 2018!!

    • Caesar

     Pri nas ne boš našel ruskih izdelkov, razen prehrambenih, ker jih EU ne dovoli uvažati, ne ker Rusija ne bi imela kaj ponuditi. Kot primer je Renault prepovedal uvažati Lade v Slovenijo, ker ščiti Dacio. Rusija in Kitajska postajata tehnološka in industrijska velikana, ki počasi prehitevata zahod. Zakaj misliš, da je Trump prepovedal prodajo Huaweju iz Kitajske? ker so tehnološko prehiteli ZDA. Enako so ZDA drugim državam prepovedale sodelovanje z Roskozmosom, ker je ruska vesoljska tehnologija naprednejša od ameriške. Prav tako poskušajo z raznoraznimi sankcijami, carinami in drugimi ovirami onemogočiti razvoj visokotehnološke industrije v teh dveh državah, vendar neuspešno, ker vso tehnologijo razvijata in proizvajata sami.

     • Vlado77

      Si bil kdaj v Rusiji? Ne nakladaj o ladah in podobnem. Sam sem bil tam in tudi Ukrajini. Rusi kupujejo izdelke zahoda in Kitajske. Tudi avtomobili v Moskvi so večinoma zahodboevropski ker sami ne proizvajajo nič kvalitetnega
      HUAWEI je Kitajski Rusi nimajo nič podobnega. Rusi brez nafte postanejo reveži na osnovi revne afriške države!

 • xtc

  Še ena zadeva kako se Komunisti in islamisti povezujejo proti zahodu.

  • abc

   Ti butelj, A največja zaveznica ZDA Savdska Arabija je pa katoliška?

 • Aton

  Ker ZDA podpirajo največje teroriste (SA), Turčija išče rezervno pot

  • Black_hawk

   Zda jih podpirajo ker rabijo zaveznike pri napadu na Iran. Malo diplomacije ti ne bi škodilo.

   • Aton

    Ko napadaš, ni mesta za diplomacijo. Toliko o pomenu besed.
    ZDA te vojne ne želi. Zaostrujeta pa situacijo predvsem SA in Izrael in ogromne količine denarja v ozadju.
    Upam, da nisem napisal nič takega, kar bi ti škodilo.

 • stajerc5

  Spufani Turki se naj mirne duse priepijo se bolj spufani Rusiji. Leteli bodo iz NATO in v kratkem tudi iz vsakega placevanja milijard EU za begunce pri njih. Za te milijarde se lahko postavijo Evropske fregate ena do druge na morski meji proti Erdoganckim. Kaj bo pa vse skupaj pomenilo za turizem, pa sploh ne bi!!!

 • Hribouc

  Tole bo pa zanimiva končnica!

  A bo šel Erdogan iz NATA in bo USA izgubila oporišča v Turčiji?

 • prosti trg po ameriško

 • lili pili

  Brez kazni lahko kupujes samo od amerike, vse ostalo samo z soglasjem amerike, svobodaaaa

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!