fbpx

ZDA: Dolge vrste pred razdelilnicami hrane, na milijone glav živine evtanazirali, kmetje pa odlivajo mleko!

Prostovoljci nalagajo hrano v prtljažnik v razdelilnici hrane v San Antoniu (Foto: epa)

Ameriški predsednik Donald Trump je na podlagi Zakona o obrambni proizvodni podpisal izvršni odlok, s katerim skuša zagotoviti nemoteno obratovanje tovarn mesnih izdelkov v času epidemije novega koronavirusa. Številne predelovalne obrate so morali zaradi okužb zaposlenih z novim koronavirusom že zapreti, zaradi motenj v dobavnih verigah pa so bili kmetje po državi prisiljeni evtanazirati milijone glav goveda, prašičev in piščancev. Prav tako morajo zaradi zmanjšanja povpraševanja kmetje stran odlivati velike količine mleka. Zaskrbljenost ameriških potrošnikov in strah pred pomanjkanjem hrane tako naraščata. Milijoni Američanov se v teh dneh po pomoč obračajo tudi na razdelilnice hrane, kjer pa se soočajo s pomanjkanjem prostovoljcev in s 75 odstotnim upadom donacij hrane.

Ameriški predsednik Donald Trump je na podlagi Zakona o obrambni proizvodnji podpisal izvršni odlok, s katerim skuša zagotoviti nemoteno obratovanje tovarn mesnih izdelkov v času epidemije novega koronavirusa. Kot poroča Fox News, bo ameriška zvezna vlada proizvodnim obratom pomagala tudi pri zagotavljanju zaščitne opreme za zaposlene.

V številnih tovarnah zaradi specifičnega načina dela niso mogli zagotavljati ustrezne varnostne razdalje med zaposlenimi. V več tovarnah so tako že začeli beležiti izbruhe okužb z novim koronavirusom. Trump sicer zagotavlja, da dobavne verige v prehranski industriji niso motene, a zaskrbljenost narašča.

Donald Trump po sestanku s predstavniki industrije (Foto: epa)

Predstavniki industrije so opozorili, da se s takšnimi motnjami že dolgo niso soočali. Fox News sicer navaja, da smo 15 največjih ameriških tovarnah za predelavo svinjine predelajo kar 60 odstotkov tovrstnega mesa. Dve izmed največjih takšnih tovarn sta se že zaprli, družba Tyson Foods je zaprla svojo tovarno v Waterlooju v zvezni državi Iowa, družba Smithfield Foods pa je zaprla tovarno v Sioux Fallsu v Južni Dakoti. V vsaki izmed omenjenih tovarn dnevno zakoljejo 20 tisoč prašičev, dodatno pa so bile nekatere tovarne začasno zaprte zaradi čiščenja.

Tovarna družbe Tyson Foods v kraju Joslin v zvezni državi Illinois (Foto: epa)

Zaradi motenj v dobavnih verigah evtanazirali milijone glav goveda, prašičev in piščancev
Kot je poročal CNBC, so bili zaradi motenj v dobavnih verigah kmetje že prisiljeni evtanazirati milijone glav goveda, prašičev in piščancev. Kmet Al Van Beek iz Iowe tako nima kam z rejenimi prašiči, zato je dal zaposlenim navodilo, da brejim svinjam dajo injekcije, ki povzročijo splav. Prašičerejci so v času epidemije še posebej prizadeti. Za razliko od goveda, ki se lahko pase na prostem, so prašiči rejeni v nadzorovanem temperaturnem okolju, prav tako pa na zakol ne smejo čakati predolgo, saj lahko postanejo preveliki in se poškodujejo.

Kmet Dean Meyer, prav tako iz Iowe, pa je sporočil, da na njegovi kmetiji evtanazirajo 5 odstotkov najmanjših prašičjih mladičev, s čimer bodo nadaljevali dokler bodo trajale motnje. Ostanke evtanaziranih prašičev kompostirajo in nato uporabijo kot gnojilo.

S podobnimi težavami se soočata kmeta Kerry in Barb Mergen iz Minnesote. Na njuni kmetiji so uslužbenci družbe Daybreak Foods v začetku meseca s pomočjo jeklenk ogljikovega dioksida evtanazirali 61 tisoč kokoši nesnic. Družba Daybreak Foods dobavlja tekoča jajca restavracijam, zdaj pa se sooča z upadom povpraševanja. V celotnih ZDA sicer po trgovinah že primanjkuje jajc, kot je pojasnil glavni izvršni direktor Daybreak Foods William Rehn skušajo zdaj prilagoditi proizvodni proces in pričeti z dobavami jajc trgovinam, a jih morajo pred tem sortirati po velikosti.

Dean Myer (Foto: posnetek zaslona)

Zaradi zmanjšanja povpraševanja morajo so kmetje prisiljeni odlivati velike količine mleka
Nič boljše ni pri rejcih krav molznic, ki dnevno stran zlivajo tisoče litrov mleka. 27-letna Zoey Nelson Brooks iz Wisconsina, ki predstavlja že šesto generacijo kmetov v svoji družini, je za NBC News pojasnila: “Krav ne morete ugasniti. Ne morete jih zapreti kot pipo.” Ocenjuje se, da se je zaradi krize povpraševanje po mleku v ZDA zmanjšalo za 12 do 15 odstotkov.

Na kmetiji Nelson Brooksove pridelujejo mleko iz 600 krav, pri tem pa sodelujejo tudi drugi družinski člani, med drugim sestra Sydney Brooks, ki je pozvala: “Naslednjič v trgovini razmislite o nakupu več sira, masla, mleka, jogurta, sladoledov in skute, da bi tako podprli kmete v Wisconsinu in drugih delih države.” Že pred krizo so se sicer pridelovalci mleka v ZDA soočali s padcem odkupnih cen, ki so v zadnjih šestih letih padle za 40 odstotkov. Na eni strani kmete ogroža pridelovanje mleka na korporativni ravni, po drugi strani pa tudi alternative, kot so sojino, mandljevo ali ovseno mleko.

Zoey Nelson Brooks med delom na kmetiji (Foto: posnetek zaslona)

Razdelilnice hrane, ki v teh dneh beležijo veliko povečanje obiska, se soočajo z novimi težavami
Po podatkih Oddelka za kmetijstvo se je sicer leta 2018 kar 37 milijonov Američanov soočalo s pomanjkanjem hrane, v času krize pa so pričeli velik porast povpraševanja beležiti v razdelilnicah hrane po celotnih ZDA. A tudi tam se soočajo s številnimi problemi, med drugim po poročanju CNBC zaradi strahu pred okužbo z novim koronavirusom primanjkuje prostovoljcev, prav tako pa so donacije hrane upadle za 75 odstotkov.

Dolge vrste pred razdelilnico hrane v San Antoniu (Foto: epa)

Rok Krajnc