fbpx

ZDA imajo daleč najmočnejšo vojsko na svetu in 13-krat večji vojaški proračun od Rusije

ZDA še vedno posedujejo najmočnejšo vojsko na svetu, za katero zapravijo skorajda trikrat več kot Rusija in Kitajska skupaj, poroča otoški časnik Daily Mail. Američani letno za vojaške izdatke namenijo 600 milijard dolarjev, njihova vojska šteje 145 milijonov razpoložljivega kadra. Na drugem mestu lestvice je Rusija, ki letno za obrambni proračun nameni 45 milijard dolarjev, na tretjem mestu pa je Kitajska s 161 milijardami ameriških dolarjev. Zanimivo pa je, da bodo ZDA očitno svojo prednost še povečale, saj je v teh kriznih časih predsednik Donald Trump podpisal ukaz, da se vojaški proračun poveča še za dodatnih 54 milijard dolarjev.

Trump predvideva, da bo ob povečanju vojaškega proračuna ameriška vojska lažje premagala Islamsko državo, za kar potrebuje več ladij v mornarici, izdelati pa mora tudi več novih vojni letak F35, da razširi svojo zračno floto. Na lestvici, ki jo je objavil Daily Mail, so 106 držav razporedili glede na 50 dejavnikov, pogledali so vojaški proračun vsake države, vojaško moč in količino opreme. K razvrstitvi so prispevali tudi logistična fleksibilnost in naravni viri.

ZDA imajo poleg orjaškega obrambnega proračuna tudi 19 letalonosilk, 5.884 tankov in 13.762 vojaških letal. Za primerjavo; Rusija ima samo eno letalonosilko (Admirala Kuznecova, zgrajeno v sovjetskem režimu), hkrati pa tudi 20.215 tankov, 3.794 letal in 766 tisoč razpoložljivega osebja. Rusija po poročanju svojih medijev načrtuje izgradnjo največje letalonosilke na svetu, da bi bila vojaško še bolj konkurenčna Združenim državam Amerike.

Edina ruska letalonosilka, iz katere se zaradi dima in zastarele tehnologije vsi norčujejo. (Foto: epa)

Tudi Kitajska načrtuje gradnjo svoje prve letalonosilke, konstrukcijo so že začeli leta 2015, a še ni zaključena. Kitajci pričakujejo, da bo zgrajena predvidoma do leta 2020. Na lestvici sicer nato sledijo še Indija, Francija in Združeno kraljestvo.

Z največjo podmorniško floto, a večina njih je pokvarjenih
Severna Koreja, ki zahodnim zaveznikom v zadnjem času vse bolj odkrito grozi s totalno vojno, če bi si drznili izzvati režim Kim Džong Una, se nahaja na 23. mestu. Letno za svoj vojaški proračun nameni 7,5 milijarde ameriških dolarjev, toda nima nobene letalonosilke. Razpoložljivega kadra je kar 13 milijonov. Zanimivo, Severna Koreja ima eno največjih podmorniških flot na svetu, a večina podmornic ni v uporabnem stanju. Slovenija se ni uvrstila na lestvico.

T. F.