fbpx

ZDA imajo dovolj: Na položaje Islamske države v Afganistanu odvrgli “mati vseh bomb”

Foto: epa

Združene države Amerike so nad predore omrežja Islamske države v vzhodnem delu Afganistana odvrgle svojo največjo nejedrsko bombo, ki jo poznamo kot “mati vseh bomb”. 

Iz afganistanskega ministrstva za obrambo so sporočili, da je včerajšnja eksplozija ubila 36 upornikov in uničila tri podzemne predore, v katerih je bilo strelivo in orožje. Pri tem ni bilo civilnih žrtev.

Nastal 300 metrov širok krater
ZDA so uporabile devetmetrsko GPS vodeno bombo tipa GBU-43 z enajst tonami eksploziva in so jo ob 19.30 po lokalnem času odvrgli nad provinco Nangarhar, ki se nahaja ob meji s Pakistanom. Nejedrska bomba, ki jo je odvrglo vojaško transportno letalo Hercules MC-130, je eksplodirala okrog 2 metra nad tlemi in je po poročanju Daily Maila povzročila 300 metrov širok krater.

Foto: epa

Foto: YouTube

Trump ponosen na ameriško vojsko
Ameriški predsednik Donald Trump je novinarjem v Beli hiši dejal, da operacijo označuje kot zelo uspešno delo. “Zelo smo ponosni na našo vojsko.” Pentagon zanika, da napad predstavlja znak maščevanja, kljub temu, da se je včerajšnja eksplozija zgodila na istem področju Afganistana, kjer je bil vojak Green Beret ubit v soboto, medtem, ko je njegova enota izvajala operacijo, usmerjeno v boj proti Islamski državi.

Trump ni potrdil, da je osebno izdal napad na omrežje Islamske države v Afganistanu in dodal, da vsakdo ve, kaj natančno se je zgodilo. “Vojski smo dali vsa pooblastila.” Tovrstna akcija predstavlja izpolnitev Trumpovih predvolilnih obljub, med katerimi je bila tudi obljuba o boju proti kontroverzni teroristični skupini Islamska država. Eksplozija bo poslala nekakšno sporočilo, da se lahko nepremišljeno rožljanje z jedrskim orožjem v Severni Koreji in Iranu sooči z uporabo sile. Glede severnokorejskega diktatorja Kim Jong-Una pa je Trump dejal, da ne ve, če razume tovrstno sporočilo. “Ni nobene razlike, če se to zgodi ali ne. Severna Koreja predstavlja problem, za katerega bo poskrbljeno.”

Foto: epa

Tiskovni predstavnik Bele hiše Sean Spicer je novinarjem povedal, da nejedrska bomba tipa GBU-43 predstavlja močno in natančno orožje, katere raba je namenjena uničenju podzemnih prostorov Islamske države. “ZDA jemljejo boj proti Islamski državi zelo resno. Če želimo premagati skupino je nujno, da jim zmanjšujemo obseg operativnega prostora in to počnemo.”

N. Ž.