fbpx

ZDA napovedale sankcije za ruska podjetja, ki so povezana s sirskim programom kemičnega orožja

Foto: iStock

Washington namerava Moskvo sankcionirati z novim paketom sankcij, je napovedala ameriška veleposlanica pri Združenih narodih Nikki Haley. Po besedah Haleyjeve novi ukrepi predstavljajo odgovor na domnevne agresivne akcije s strani Rusije. 

Sankcije so napovedane za ruska podjetja, za katera se predpostavlja, da so povezana s sirskim programom kemičnega orožja. “Sankcije bodo zadevale vsa podjetja, ki se ukvarjajo z opremo, povezano z Asadom in uporabo kemičnega orožja,” je Haleyjeva povedala za Fox News Sunday.
Rusija odklanja obtožbe
Na drugi strani Rusija po navedbah Russia Today zavrača vse obtožbe in jih označuje kot prevaro. Po besedah namestnika predsednika obrambnega odbora ruskega zveznega sveta Yevgenyja Serebrennikova naj Rusija v Sirijo ne bi nikoli dobavljala tehnologije za dvojno rabo. Haleyjeva Moskvo obtožuje odgovornosti za povzročanje napetosti odnosov med ZDA in Rusijo, pri čemer Rusiji očita nenehno agresivno obnašanje in dodaja, da bo Washington na to odgovoril z vrsto agresivnih korakov.

Foto: epa

ZDA ne bodo dovolile niti najmanjše uporabe kemičnega orožja 
“Sankcije se bodo nadaljevale v prihodnosti, kar boste videli že v ponedeljek,” je Haleyjeva za Fox News povedala v soboto in dodala, da bo to Rusiji v poduk za grdo obnašanje. Napovedala je, da bo ameriško finančno ministrstvo tisto, ki bo napovedalo nove omejevalne ukrepe v povezavi s kemičnim orožjem, ki ga je uporabil sirski režim predsednika Bašarja Al Asada. Haleyjeva je tudi povedala, da je de facto res, da je Rusija podpirala sirsko vlado v kemičnem napadu v mestu Duma. “Asad je vedel, da mu Rusija krije hrbet in da mu bo pomagala v Združenih narodih, zato je postal povsem brezobziren,” je dejala in dodala, da ZDA ne morejo dovoliti niti najmanjše uporabe kemičnega orožja. Ob tem pa je pristavila, da se v prihodnje nadeja boljših ameriško-ruskih odnosov, saj je to v interesu obeh strani.

N. Ž.