fbpx

ZDA naredile prvi korak proti vojni s Severno Korejo: Trump ima dovolj!

Foto: epa

Ameriški predsednik Donald Trump je ugotovil, da s pogovori s Severno Korejo ne bodo rešili ničesar. Zato je ob severnokorejsko mejo poslal letala, ki so na omenjeno območje odvrgla bombe. Skupni vojaški operaciji so se štirim južnokorejskim bojnim letalom F-15 in dvema ameriškima bombnikoma B-1B pridružili še štirje ameriški bojni reaktivci. Trump je zdaj z napovedanima ”ognjem in besom”, usmerjenima proti Severni Koreji, dokazal, da misli resno.

ZDA so danes dokazale, da konflikt s Severno Korejo ni šala. Svojo moč so učvrstile in dokazale tako, da so nekaj dni po zadnji Kim Džong Unovi izstreljeni raketi v bližino severnokorejske meje odvrgle ogromne bombe. Štiri ameriške bojne sile F-35 so se v skupni vojaški operaciji nad nemirnim Korejskim polotokom pridružile dvema ameriškima bombnikoma B-1B, ki sta bila pripravljena za jedrsko eksplozijo, in štirim južnokorejskim letalom F-15, poroča The Sun.

Južnokorejski urednik je dejal, da je bila to zgolj vaja kot dokaz velikega nasprotovanja ”ponavljajočim se testiranjem balističnih raket v Severni Koreji in razvoju jedrskega orožja”. Ameriške letalske sile so poročale, da so bombniki poleteli iz zračnega oporišča Andersen v Guamu in iz štirih prikritih mest v ameriški marini na Japonskem.

Foto: epa

Trump je z vso resnostjo javnosti sporočil, da pogovor očitno ne bo pomagal rešiti severnokorejskega konflikta. Ob tem ostaja komajda kaj diplomatski: “ZDA so se s Severno Korejo pogovarjale 25 let in ji izplačevale velike vsote denarja. Zdaj je tega konec!”

Izvedli so obsežen bombni napad, ki je simuliral natančen napad sovražnih objektov nad palestinskim območjem Pilseung v vzhodni provinci Gangvon, ki je soseda Severne Koreje. Grožnjo se uresničili kot odgovor na Unov balistični izstrelek prek Japonske. Severna Koreja tako že celo leto pospešeno izstreljuje izstrelke in ogroža varnost, z vsako izstrelitvijo pa se strokovnjaki bojijo, da bi Kimova vojska lahko dodatno izboljšala in izpopolnila svojo raketno tehnologijo.

Japonski mediji so te dni polni novic o Severni Koreji. (Foto. epa)

Naslednja tarča je Tihi ocean
Državna korejska tiskovna agencija je sporočila, da bodo zaradi te Trumpove odločitve v naslednjih izstrelitvah ciljali na Tihi ocean, ker so tam “postavljene baze ameriških imperialističnih agresorskih sil“. Kim je dodal, da ne bo nikoli preklical svoje napovedi o uporabi jedrskega orožja, dokler ne bo Amerika ”končno propadla. “Ameriško vztrajno dreganje bo povzročilo začetek jedrske vojne na Korejskem polotoku, a bo za ZDA to pomenilo konec.”

Kim Džong Un želi pobiti tudi novinarje in urednike časopisov
Južnokorejski časniki naj bi žalili severnokorejsko državno dostojanstvo in njihov način življenja, Severna Koreja pa je prisegla, da bo novinarje, ki so o tem pisali, usmrtila. Zadeva je že prešla na sodišče, ker so državljani jezni nad opisom svojega življenja kot vedno bolj kapitalističnega. Kim Džong Un je ugovarjal tudi britanskim avtorjem, ki so besedilo prevedli tako, da jasno govori o ”kapitalistični ljudski republiki Koreji”, razburila pa ga je tudi naslovnica, na kateri so nadomestili rdečo zvezdo z oznako ameriškega dolarja. Severnokorejsko osrednje sodišče je na smrt obsodilo tudi urednike časnikov.

A. L.