ZDA odobrile Poljski 10-milijardni paket himarsov

Raketni sistem Himars (Foto: epa)

ZDA so Poljski odobrile prodajo 18 natančnih raketnih sistemov himars skupaj s strelivom in drugo opremo, so v torek sporočili iz Washingtona. Vrednost paketa, katerega prodajo mora zdaj odobriti še ameriški kongres, je ocenjena na deset milijard dolarjev, poroča poljska tiskovna agencija PAP.

Predlagana prodaja bo izboljšala vojaške cilje Poljske pri posodabljanju zmogljivosti, hkrati pa še dodatno okrepila interoperabilnost z ZDA in drugimi zavezniki,” je v izjavi sporočila Agencija za obrambno in varnostno sodelovanje ZDA (DSCA) in dodala, da je ameriško zunanje ministrstvo prodajo odobrilo.

Poljska namerava te obrambne izdelke in storitve uporabiti za posodobitev svojih oboroženih sil in razširitev svojih zmogljivosti za krepitev obrambe domovine in odvračanje regionalnih groženj,” je še sporočila DSCA.

Države se oborožujejo zaradi ruske grožnje
DSCA je v torek ameriški kongres obvestila o prodaji, ta pa mora zdaj transakcijo še potrditi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Varšava je konec januarja napovedala izrazito povečanje obrambnih izdatkov na štiri odstotke bruto domačega proizvoda. Kot je ob tem pojasnil premier Mateusz Morawiecki, se mora država hitreje oborožiti zaradi vojne v Ukrajini.

Poljski predsednik vlade Mateusz Morawiecki (Foto: FB MM)

Raketne sisteme himars so ZDA že dobavile Ukrajini, medtem ko jih je decembra lani v okviru največjega orožarskega posla v zgodovini države kupila tudi Estonija, in sicer šest. Latvija in Litva se o nakupu še dogovarjata, navaja STA.

Andrej Žitnik