ZDA podale roko pomoči Ukrajini: Gre za pošiljko 90 ton smrtonosnega tovora, tudi streliva

Ameriško transportno vojaško letalo. Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Ameriško letalo za prevoz tovora je ponoči pristalo na letališču ukrajinske prestolnice Kijev. S seboj je pripeljalo 90 ton vojaške opreme. Novico je za javnost objavilo lokalno ameriško veleposlaništvo. Kot še navajajo, naj bi šlo za prvo pošiljko pomoči Ukrajincem po naročilu predsednika ZDA Joeja Bidna, ker se odnosi med Ukrajino in Rusijo zaostrujejo.  

Pošiljka naj bi vsebovala približno 90 ton “smrtonosne pomoči, vključno s strelivom za branilce frontne črte Ukrajine”, še sporoča ameriško veleposlaništvo v Ukrajini. Kot še navajajo, prav “ta pošiljka in 2,7 milijarde dolarjev” vse od leta 2014 izkazujeta zavezanost ZDA k pomoči Ukrajini, z namenom okrepitve obrambnih zmogljivosti v luči ruske grožnje. Rusija je Ukrajino sicer že nekajkrat pozvala k ustavitvi povečevanja oborožitve. Zadeva bi namreč utegnila privesti do dodatnih ekskalacij in izzvati ruski napad na pokrajino Donbas na ukrajinskem vzhodu ter k zavzetju proruskih uporniških provinc Lugansk in Doneck, poroča STA.

Nedavno pa je Moskva ostro kritizirala pošiljko lahkega protitankovskega orožja, ki je v Ukrajino prispela iz Velike Britanije. V petek pa so baltske države, kamor spadajo Litva, Latvija in Estonija, za javnost sporočile, da bodo Ukrajincem dostavile protitankovske rakete in protiletalske sisteme ameriške izdelave, Ukrajini pa namerava z orožjem priskočiti na pomoč tudi Češka. Nemčija pa namerava Ukrajincem pomagati s poljsko bolnišnico, ne pa tudi z orožjem. Popolno terensko bolnišnico bodo Ukrajinci dobili februarja.

Vojaški konflikt v Donbasu v Ukrajini (Foto: epa)

Omogočeno bo tudi potrebno usposabljanje. Projekt sofinancira Nemčija v višini 5,3 milijona evrov. Vest je sporočila tamkajšnja ministrica za obrambo Christine Lambrecht. Nemška vlada skuša pomagati pri razbremenitvi kriznih razmer, dostava orožja pa v tem trenutku ne bi ublažila zaostrenih razmer. V petek sta se sicer srečala ruski minister za zunanje zadeve Sergej Lavrov in ameriški državni sekretar Antony Blinken. Dogodek je potekal v švicarski Ženevi. Rusija ob tem želi odgovor ZDA v pisni obliki, v katerem bi bile potrjene ruske zahteve v povezavi z varnostnimi zagotovili, Blinken pa je zagrozil, da bodo ZDA odgovorile na sleherno grožnjo Moskve v zvezi z Ukrajino.

Domen Mezeg