fbpx

ZDA poslala dva bombnika na sever Južne Koreje

Le nekaj dni po tem, ko je Severna Koreja izvedla svoj peti jedrski poskus, je ZDA v znamenje solidarnosti in moči Južni Koreji poslala dva nadzvočna strateška bombnika B-1 Lancer, poroča BBC. Bombnika sta na nizki nadmorski višini izvedla prelet nad zračno bazo, ki se nahaja 77 kilometrov stran od meje med Severno in Južno Korejo.

Zadnji nuklearni poskus, ki ga je v petek izvedel svernokorejski režim velja za največjega do sedaj. Brezobzirne akcije Pjongjanga so povzročile potres z magnitudo 5,3 po Richterjevi lestvici. Južnokorejski predsednik Park Geun-hye je ravnanje severne sosede označil kot ravnanje “samouničevanja”, ki jasno kaže na manično brezobzirnost diktatorja Kim Džong Una.

ZDA in EU sta obsodili dogodek
ZDA in EU sta dogodek resno obsodili zaradi ogrožanja regionalne varnosti, zaskrbljenost pa je izrazila tudi Rusija. S svojim ravnanje Pjongjanj strogo krši resolucije Združenih narodov in predstavlja resno grožnjo za ohranjanje mednarodnega miru.

Prelet bombnikov načrtovan v ponedeljek
Bombniki B-1 omogočajo prenos nuklearnih raket in bomb, s katerimi je mogoče uničiti tudi podzemne bunkerje. Prelet bombnikov je bil prvotno načrtovan v ponedeljek, a je bil zaradi vremenskih razmer preložen na današnji dan.

Reuters poroča, da je odposlanec ZDA za Severno Korejo Sung Y. Kim povedal, da ZDA ostajajo odprte za vzpostavitev verodostojnega dialoga s Pjongjangom glede opustitve aktivnosti jedrskega oboroževanja. Poudaril je, da je ZDA v interesu, da se zagotovi spoštovanje resolucije ZN in določi sankcije v najkrajšem možnem času.

N. Ž.