fbpx

ZDA pričenjajo umik približno 12 tisoč vojakov iz Nemčije – Je za to kriva Kitajska?

Ameriški vojaški padalci med vojaško vajo, Grafenwoehr Training Area, Nemčija, 27. julija 2020. (Ameriška vojska fotografija / Ryan Lucas)

Med Nemčijo in Kitajsko nastaja nepričakovano partnerstvo. Medtem, ko številne države prekinjajo in zmanjšujejo gospodarske vezi s Kitajsko, Nemčija ne odstopa od svojih trgovinskih odnosov s Pekingom, navaja gospodarski minister Peter Altmaier. To je zmotilo uradni Washington. Predstavniki ameriške vlade so v sredo napovedali strateški umik približno 12 000 ameriških vojakov iz Nemčije. Po besedah ameriškega obrambnega ministra Marka Esperja se bodo premiki vojske pričeli v naslednjih tednih. 6400 vojakov naj bi se vrnilo v ZDA, 5600 vojakov pa bodo razporedili po preostalih državah v Evropi. Številne sile bodo napotene v Italijo, poveljstvo ameriškega evropskega poveljstva in poveljstva za posebne operacije pa bo preseljeno iz Stuttgarta (Nemčija) v Belgijo.

Po besedah ameriškega predsednika Trumpa, je poteza sprejeta zaradi nezadostnega doseganja zavez zveze NATO s strani Nemčije.
Trump je prejšnji mesec že napovedal, da želi zmanjšati število ameriških vojakov v Nemčiji s približno 36.000 na manj kot 25.000. O premikanju sil so ameriške oblasti že dolgo govorile, kar pa naj bi bilo v skladu s prizadevanji Pentagona o premestitvi večjega števila ameriških vojakov v Indo-pacifiško regijo.

Predsednik Trump je v sredo navedel, da je bila poteza bolj neposredno vezana na njegovo nezadovoljstvo zaradi neizpolnjevanja ciljev Nemčije glede obrambnih izdatkov. “Zmanjšujemo sile, ker ne plačujejo računov. Zelo preprosto. Prestopniki so,” je predsednik dejal novinarjem zunaj Bele hiše, in dodal, da se bo morda premislil glede premika vojakov, če Nemčija prične s plačevanjem obrambnih računov.

Kitajski predsednik Xi Jinping, desno, se rukuje z nemško kanclerko Angelo Merkel pred pogovori v Berlinu, Nemčija, 5. julija 2017. (Xie Huanchi / Xinhua)

Problematični hongkonški zakon o nacionalni varnosti
Po poročanju nekaterih virov pa naj bi bili razlogi za rahlanje odnosov med ZDA in Nemčijo tudi v vse večji gospodarski navezi med Berlinom in Pekingom. Gospodarski in energetski minister Peter Almaier je branil nadaljnje trgovinske odnose Nemčije s Kitajsko kljub sprejetju kontroverznega novega zakona o varnosti v Hongkongu s strani kitajskih oblasti.

Kitajska je konec junija uvedla tako imenovani hongkonški zakon o nacionalni varnosti, ki zajema kazniva dejanja za odcepitev, subverzijo državne oblasti, lokalne teroristične dejavnosti in sodelovanje s tujimi silami za ogrožanje nacionalne varnosti. Novi zakon daje Kitajski prav tako večjo pravno pristojnost na polavtonomnem ozemlju.

Politika zahodne mednarodne skupnosti, vključno z EU, že od nekdaj temelji na tem, da mednarodni trgovinski odnosi ne morejo temeljiti samo na tem, kako demokratična je država,” je za nacionalni časopis Frankfurter Allgemeine Zeitung dejal Altmaier.

Kar se tiče kitajsko-nemških odnosov, se je Berlin dolgo držal načela “spremembe s trgovino” (v nemščini “Wandel durch Handel”) v upanju, da lahko večje poslovne vezi privedejo do bolj demokratičnih struktur na Kitajskem.

D.S.