ZDA se pod vodstvom Donalda Trumpa uspešno debirokratizirajo – kaj pa Slovenija?

Foto: epa

Novi ameriški predsednik Donald Trump je bil v mainstream medijih v zadnjih mesecih pogosto zasmehovan, ker naj bi s t. i. antiesteblišment populizmom skušal odpraviti številne toge, nepotrebne zakone, ki jih je sprejela administracija njegovega predhodnika Baracka Obame. Toda mediji radi pretiravajo, saj je Trump trenutno ukinil le 13 pravil od približno 20 tisočih, ki jih je sprejel Obama. Pri tem domala vsa pravila, ki jih je Trump že ustrezno preoblikoval ali ukinil, žanjejo veliko uspeha, čeprav se doslej o tem v ZDA ni veliko poročalo.

Zdi se, da se počasi po vetru vendarle obračajo tudi nekateri režimski mediji, saj lahko v ZDA v zadnjih dneh vse pogosteje preberemo, da Trumpovi izvršilni ukazi botrujejo seriji učinkovitih administrativnih sprememb, ki bi lahko spremenile ameriška življenja za naslednjih nekaj desetletij. Govora je o pravilih, ki se nanašajo vse od štipendij in varnosti pri delu do menijev v restavracijah, internetne varnosti in celo podnebnih sprememb.

Po Reaganu Trump
Breitbart
navaja, da Donald Trump pospešeno vzpostavlja birokratsko kolesje, ki bo učinkovito odpravilo na stotine regulacij, saj agencije vse hitreje odobravajo raznovrstne projekte. Kot trenutno kaže, gre pravzaprav za največji pretres ameriških zveznih pravil po osemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je državo izjemno uspešno vodil republikanski predsednik Ronald Reagan. Še posebno uspešen pa bo Donald Trump, če uspe v svoji nameri oklestiti proračun, ki bi prihodnjim demokratskim predsednikom onemogočil vzpostavljanje aparata za oblikovanje tovrstnih togih birokratskih pravil.

Kot so Trumpovi tiskovni predstavniki v zadnjih mesecih že večkrat poudarili, ZDA trenutno doživljajo pravo dekonstrukcijo administrativne države, s čimer novi ameriški predsednik uresničuje še eno izmed najpomembnejših predvolilnih obljub. Nekaj podobnega v Sloveniji želi narediti Slovenska demokratska stranka, ki je na nedavnem kongresu v Mariboru v okviru resolucije Slovenija v srcu ponovno predstavila svoj program za debirokratizacijo države, ki ga namerava uresničiti po morebitni zmagi na naslednjih državnozborskih volitvah.

Zdi se, da čaka morebitno desno koalicijo, podobno kot v ZDA, veliko dela, če bo želela odpraviti vsa pravila, ki že vrsto let hromijo Slovenijo.

T. F.

 • althar

  Trump je doslej požrl že toliko predvolilnih napovedi, da tudi ta o debirokratizaciji v resnici nima prav velikih možnosti. Njegova verodostojnost se približuje ničli skladno z rastjo naklonjenosti v ameriških režimskih medijih.

  • MEFISTO

   Mar si se tudi ti iz obupa, da levica izgublja pozicije po celem svetu, pridružil slovenski rdeči proti Trumpovski koaliciji, ki bo odločila, kdo sme biti predsednik ZDA?

   • althar

    Ne, dragi moj. Levica je, hvala bogu, prišla do konca svoje slepe ulice, kjer se zdaj nemočno zaletava v zid. Merika naj voli, kogar želi in ne glede na to, koga je/bo izvolila, se njen hegemonski čas počasi izteka, medtem ko se svet bliža novi multipolarni ureditvi.

    Želim le miriti navdušenje naših desničarjev nad Trumpom, ker bi jim rad prihranil razočaranje. Trump ni tisto, kar je desnica mislila, da je in kar se kaže vsak dan jasneje ter definitivno ni prihodnost desnice. Le poceni vaba.

    • dare326

     Čez leto, dve, si boš požrl prste, ko bodo jasni učinki take politike, kot jo vodi Trump. Tvoja multipolarna ureditev so mokre sanje Sorosa in tvoje tudi.

     • althar

      Bomo videli ;-)

 • MEFISTO

  “ZDA se pod vodstvom Donalda Trumpa uspešno debirokratizirajo – kaj pa Slovenija?”

  Slovenija pa ne, ker še čaka na svojega Trumpa.

 • Aron

  Reagan je zacetnik propada Amerike in njenih drzavljanov, pod njim se je zacel razkroj srednjega razreda in nepopisno bogatenje enega procenta. Kaj pa lahko drugega pricakujemo od filmskega igralca, razen tega da ga bo po debilnosti prehitel edinole zvezdnik reality showov?

  • Donald J. Trump

   Res da je bil Reagan debil, toda proti meni izpade kot Gandi in Einstein v eni osebi.
   Če ga kdorkoli lahko stera s prestola debilije, potem sem to jaz.

 • dare326

  Ko so prišli v politiko so bili Clintonovi in Obamovi “reveži”, ki so za volilno kampanjo dobili čudo nafehtanega denarja in so morali to vračati. There is no free lunch. Zato so podporniki lahko zlobirali malo morje predpisov od katerih so imeli finančno korist, nekaj pa je kapnilo še v privat žepe omenjenih, tako da sedaj štejejo med uspešne milijonarje. Trump je kampanjo delal s svojim denarjem in ni nikomer nič dolžen, zato lahko vodi državo kot uspešno gospodarstvo, po ameriško pragmatično, enostavno in učinkovito.
  V svoji delovni dobi sem moral naštudirati precej US tehničnih standardov in stvari so tako enostavne, jasne, da težko verjameš, da to funkcionira, vendar tako je in deluje.

  • Donald J. Trump

   Hahahaha, et tu, dare?
   Če misliš, da sem s svojim denarjem plačal kampanijo, se hudo motiš. Seveda sem se zapufal pri bankah in miljarderjih, hej, še celo Sheldon Adelson je bil na moji inavguraciji.
   Ko bi ti vedel, komu vse sem dolžan, in komu moram poplačati za donacije, jao jao….
   Do nedavnega sem mislil, da lahko državo vodiš kot firmo, sedaj pa vidim, da sta to dve popolnoma drugačni entiteti, z diametralno nasprotnimi interesi…zakaj mi tega ni nihče prej povedal???
   Moj prvi podpis kot predsednik ZDA je odvzel davčne olajšave srednjemu razredu, naslednji človekove pravice ljudem iz 8 držav, sedaj pa bom uničil zdravstveno zavarovanje več kot 40 milijonom ljudi, hkrati pa davčno razbremenil tiste najbogatejše, ker so mi pomagali skeširati kampanijo. A ni svet lep?

 • Anton

  jah pri nas pa bodo nlb pač še enkrat dokapitalizirali iz davkoplačevalskega proračuna. Že videno in v skladu stem nič novega.Kar se Mirko nauči to Mirko zna in Mirko je kajpak imel dobro inštruktorico generalno državno tožilko , pokojno Zdenko Cerar.(“ni vsaka svinarija še kaznivo dejanje”)

  sarkazem press

 • garfi

  brezjajčni Cmerar nas birokratizira

  • šmentanamuha

   On je samo klasični primer nekreativnega levičarskega “misleca”. Ne vem, če levica premore enega samega kompetentnega voditelja, ki razume tudi gospodarstvo. Jože P.Damjan se je izkazal kot fejk strokovnjak, ki so ga podtaknili Janševi vladi, zato da je poskušal sabotirati vladajočo desnico in Janšo osebno. Ker gnus in zdaj uči bodoče ekonomiste in ni edini. To je kot bi stali v živem pesku. Je še kdo presenečen, zakaj nikamor ne pridemo? Bolj kot se zaganjamo, nižje padamo.

   • garfi

    narcisoidni levičarski mislec in ženskar, ki krade in uničuje po sredini
    v resnici je mafijska marioneta
    tisti ki so ga izvolili in podpirali so enako krivi

 • šmentanamuha

  Če bo kdo napravil red v ZDA, bo to Trump, zapomnite si to.

  • Donald J. Trump

   Ta stavek bo izpadel zelo ironično, ko bom v roku enega leta tičal za rešetkami zaradi goljufij in izdaje naroda.

 • Olga

  Bravo Trump!

 • Donald J. Trump

  Hahahaha kak nateg tisočletja!!!
  Debirokratizirajo ja… odpravil sem vse regulacije, kar se tiče zaščite okolja, tako da se lahko poslovite od pitne vode v Michiganu. Ampak važno, da so moji donatorji preskrbljeni, jasno.
  Ti bedaki dejansko mislijo da sem proti esteblišmentu, hahahaha, Normalno da sem prejemal denar od Ruperta Murdocha in Sheldona Adelsona in cele plejade bogatašev doma in v tujini, kaj vam pa je idioti…kaj res mislite, da si bom sam plačal lastno kampanijo, bedaki jadni?
  Jasno, da sem za najbližje sodelavce postavil bankirje Goldman Sachs-a, zato da zrihtata moje osebne pufe na Wall Street-u. Jojoj, kako ste se dali nategniti, na suho. “Drain the swamp, drain the swamp” hahahahahaha Bedaki neumni….
  Še bolj neumni kot moji volilci, pa so nesposobni demokrati… Ljudje božji, kaj moram še narediti, da me boste impičali??!! A ste res tako nesposobni?? A moram res pred kamerami ustreliti Hillary Clinton, da se bo kaj premaknilo???

 • MižekFiga

  Če bo kdajkoli SDS menjala ime bom navijal za SRS ali Slovenska republikanska stranka. Razlog je preprost. Manj zakonov je več svobode, poslovne in osebne.