fbpx

ZDA se pod vodstvom Donalda Trumpa uspešno debirokratizirajo – kaj pa Slovenija?

Foto: epa

Novi ameriški predsednik Donald Trump je bil v mainstream medijih v zadnjih mesecih pogosto zasmehovan, ker naj bi s t. i. antiesteblišment populizmom skušal odpraviti številne toge, nepotrebne zakone, ki jih je sprejela administracija njegovega predhodnika Baracka Obame. Toda mediji radi pretiravajo, saj je Trump trenutno ukinil le 13 pravil od približno 20 tisočih, ki jih je sprejel Obama. Pri tem domala vsa pravila, ki jih je Trump že ustrezno preoblikoval ali ukinil, žanjejo veliko uspeha, čeprav se doslej o tem v ZDA ni veliko poročalo.

Zdi se, da se počasi po vetru vendarle obračajo tudi nekateri režimski mediji, saj lahko v ZDA v zadnjih dneh vse pogosteje preberemo, da Trumpovi izvršilni ukazi botrujejo seriji učinkovitih administrativnih sprememb, ki bi lahko spremenile ameriška življenja za naslednjih nekaj desetletij. Govora je o pravilih, ki se nanašajo vse od štipendij in varnosti pri delu do menijev v restavracijah, internetne varnosti in celo podnebnih sprememb.

Po Reaganu Trump
Breitbart
navaja, da Donald Trump pospešeno vzpostavlja birokratsko kolesje, ki bo učinkovito odpravilo na stotine regulacij, saj agencije vse hitreje odobravajo raznovrstne projekte. Kot trenutno kaže, gre pravzaprav za največji pretres ameriških zveznih pravil po osemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je državo izjemno uspešno vodil republikanski predsednik Ronald Reagan. Še posebno uspešen pa bo Donald Trump, če uspe v svoji nameri oklestiti proračun, ki bi prihodnjim demokratskim predsednikom onemogočil vzpostavljanje aparata za oblikovanje tovrstnih togih birokratskih pravil.

Kot so Trumpovi tiskovni predstavniki v zadnjih mesecih že večkrat poudarili, ZDA trenutno doživljajo pravo dekonstrukcijo administrativne države, s čimer novi ameriški predsednik uresničuje še eno izmed najpomembnejših predvolilnih obljub. Nekaj podobnega v Sloveniji želi narediti Slovenska demokratska stranka, ki je na nedavnem kongresu v Mariboru v okviru resolucije Slovenija v srcu ponovno predstavila svoj program za debirokratizacijo države, ki ga namerava uresničiti po morebitni zmagi na naslednjih državnozborskih volitvah.

Zdi se, da čaka morebitno desno koalicijo, podobno kot v ZDA, veliko dela, če bo želela odpraviti vsa pravila, ki že vrsto let hromijo Slovenijo.

T. F.