fbpx

ZDA ukinile 200 milijonov dolarjev pomoči teroristom v Gazi in na Zahodnem bregu

Foto: epa

ZDA so v petek ukinile več kot 200 milijonov dolarjev pomoči Palestincem v Gazi in na Zahodnem bregu. Kot so sporočili iz State Departmenta, je bila odločitev sprejeta po navodilih predsednika Donalda Trumpa, potem ko so pregledali programe pomoči za palestinska ozemlja.

Kot je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal neimenovani predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva, bodo sredstva namenjena za prioritetne projekte drugod.

“Ukrep jemlje v obzir izzive mednarodne skupnosti v Gazi, kjer nadzor gibanja Hamas ogroža življenja ljudi in poslabšuje že tako slabe humanitarne razmere,” je dejal ameriški predstavnik.

ZDA ne bodo podpirale Palestincev, dokler se bodo ti ukvarjali s teroristično dejavnostjo
Vodja palestinske delegacije pri ZN Husam Zomlot je ameriško odločitev že označil za protimirovno in vnovično potrditev dejstva, da Washington ne podpira več rešitve dveh držav, temveč popolnoma stoji za politiko izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja.

ZDA so sicer že januarja drastično zmanjšale financiranje agencije ZN za palestinske begunce, odnosi med ameriško in palestinsko stranjo pa so padli na najnižjo raven, potem ko je predsednik Trump priznal Jeruzalem za prestolnico Izraela.

C. Š., STA