fbpx

ZDA uresničujejo napoved: V Južni Koreji začeli z vzpostavitvijo protiraketnega sistema

Foto: epa

ZDA so v senci naraščajočih napetosti s Severno Korejo – v Južni Koreji začele z vzpostavitvijo protiraketnega sistema. Južnokorejski mediji poročajo, da je danes zjutraj po lokalnem času v provinco Gyeongsang, ki leži na jugu države, prispel prvi kontejner z gradbenimi deli za protiraketni sistem THAAD.

Da bodo ZDA vzpostavile oziroma namestile protiraketni sistem, so napovedovale že dlje časa. Že marca je poveljstvo ameriške vojske v Pacifiku javnosti posredovalo podatek, da so v Južno Korejo prispeli prvi elementi za protiraketni sistem THAAD, ki bo služil kot obramba pred raketami kratkega in srednjega dosega. Medtem ko ima vzpostavitev tega protiraketnega sistema nemalo podpornikov, pa so nekateri prihod kontejnerja pričakali s protesti, saj se bojijo, da bi imel negativne učinke na okolje. Sprva miren shod se je nato sprevrgel v nasilje med policijo in protestniki, končal pa se je tako, da je bilo 10 ljudi poškodovanih.

Dan pred tem pa je v mesto Busan v Južni Koreji prispela podmornica na jedrski pogon USS Michigan. 

Južni Korejci ne bodo le gledali norosti, ki jih počne Severna Koreja
Vendar pa Kitajska omenjeni protiraketni sistem ocenjuje kot grožnjo svojim varnostnim interesom, med drugim so prepričani, da naj bi ta okrnil njihove raketne sposobnosti. Donald Trump je sicer že večkrat javno povedal, da bo sam ukrepal proti Severni Koreji, če Kitajska tega ne bo storila sama oziroma se pri tem ne bo pridružila Združenim državam. Prav tako je Kitajski sporočil, naj izrabi svoj vpliv na Severno Korejo, a tega ni storila. Peking pa je ravno zaradi tega protiraketnega sistema THAAD proti Južni Koreji uvedel številne sankcije, predvsem gospodarske, pa tudi prepoved skupinskih turističnih obiskov, piše STA. Vendar se Južna Koreja na želje in tudi prepovedi Kitajske očitno ne ozira, saj so zaradi dveh jedrskih poskusov Severne Koreje  in mnogih drugih poskusnih izstrelitev, ki jih je odobril Kim Jong Un, razmere zelo napete. Južni Korejci tako kot tudi Američani predvidevajo, da se Severna Koreja pripravlja na nove izstrelitve raket in tudi na nov jedrski poskus.

M. S.