fbpx

ZDA v Jeruzalemu maja odpirajo novo veleposlaništvo

Ameriski predsednik Donald Trump je sporocil, da so ZDA priznale Jeruzalem kot prestolnico Izraela.

Že decembra lani so ZDA priznale Jeruzalem kot glavno mesto in obljubile, da bodo tam odprle svoje veleposlaništvo. Mnogi so temu nasprotovali, Trump pa je okrepil svoja prizadevanja in Palestincem še bolj stopil na prste zaradi njihovega podpiranja terorizma. 

Ameriško zunanje ministrstvo sporoča, da Washington namerava maja odpreti novo veleposlaništvo v Jeruzalemu. Ko so predlog javnosti sporočili že lani decembra, je sledil protest, ki pa napovedanega ni spremenil. Datum odprtja veleposlaništva naj bi sovpadal z izraelskim dnevom neodvisnosti.

”ZDA v maju načrtujejo odprtje novega ameriškega veleposlaništva v Jeruzalemu. Predvidoma naj bi se to zgodilo na dan, ko Izrael praznuje svojo 70. obletnico,” so po poročanju RT-ja zapisali v poročilu. Novo veleposlaništvo se bo ”prvotno nahajalo v sodobni zgradbi v soseski Arnona, kjer so zdaj  prostori ameriškega generalnega konzulata v Jeruzalemu”. V dokumentu je še navedeno, da bodo leta 2019 zgradbo celo razširili. Tako naj bi zagotovili pisarniški prostor za veleposlanika, medtem pa iskali še druge prostore.

Trump izpolnjuje svoje obljube
Prejšnji petek je ameriški predsednik Donald Trump javno zagovarjal svojo odločitev, ki jo je sprejel že decembra lani. Dotaknil se je žgoče teme in pozdravil izraelsko zahtevo za obravnavanje Jeruzalema kot edinega glavnega mesta. To je sprožilo velike proteste po vseh zasedenih palestinskih ozemljih, 19 Palestincev je med protesti celo umrlo. Trump je dejal, da so številni predsedniki, ki so Ameriki predsedovali pred njim, obljubljali nekaj, česar nikoli niso izpolnili. ”A jaz razumem,” je dejal. ”Napadlo me je več držav, več pritiska, rotili so me ‘ne stori tega, ne stori tega.’ Ampak razumem.”

Velik dan za Izraelce
Izraelski premier Benjamin Netanyahu je dogodek označil za ”velik dan za Izraelce”. Po drugi strani pa Saeb Erekat, generalni sekretar osvobodilne organizacije Palestine, tega ni videl tako. Odločitvi je javno nasprotoval in trdil, da je Washington ”odločen kršiti mednarodno pravo, uničiti sporazumno odločitev dveh držav in izzvati palestinsko ljudstvo kot tudi vse Arabce, muslimane in kristjane po svetu. Trump in njegova ekipa sta izločili ZDA iz skupne rešitve med Izraelci in Palestinci; zdaj so postali del problema,” je dejal Erekat.

Anja Lepej