fbpx

ZDA v zavezništvo z Iranom?

(Foto: Epa)

ZDA so okrepile svojo kampanjo proti Islamski državi v Iraku in Siriji z okrepljenimi zračnimi napadi in neposrednimi zemeljskemi racijami. K pogajanjem so tokrat povabile tudi Iran.

Združene države Amerike so k vojnim pogajanjem o Siriji prvič povabile tudi Iran, je za Odbor za varnost in obrambo povedal senator Carter. “Podpirali bomo sposobne partnerje v boju proti terorističnim skupinam, pa naj bodo to zračni napadi ali neposredni ukrepi na terenu. Okrepiti je potrebno protiteroristične kampanje, v kateri bodo sodelovale vse ameriške zračne sile in mednarodni partnerji,” je dodal.

ZDA si želi popolnega uničenja Islamske države
Protiteroristična koalicija, ki jo vodijo ZDA, je s svojimi zračnimi napadi v Iraku in Siriji začela že v preteklem letu. Predsednik ZDA Barak Obama je za javnost povedal, da je glavni namen teh napadov popolno uničenje teroristične skupine, imenovane Islamska država. Obama je še dodal, da so se ZDA prvič odločile tudi za neposredne zemeljske napade kljub dejstvu, da imajo v Iraku že več kot tri tisoč vojaških čet z namenom podpore iranskim vojaškim silam.

Rusija krepi svoje zavezništvo z Basharjem al-Assadom
Rusija še vedno nadaljuje s svojimi napadi v Siriji z namenom podpiranja režima trenutnega sirskega predsednika Basharja al-Assada. Skupaj naj bi se Rusija in al-Assad borila proti terorističnimi skupinami, iz Wahsingtona pa so do tega pristopa kritični, saj naj bi Rusija v svojih napadih napadala le nasprotnike al-Assadovega režima.

ZDA prejemajo kritike zaradi želje po sodelovanju z Iranom
Tiskovni predstavnik ZDA John Kirby je za javnost povedal, da predstavniki Irana še vedno niso potrdili sodelovanja na pogajanjih o vojni v Siriji. Iran je zaveznik al-Assadovega režima, kar dokazuje tudi sponzorstvo njegove vlade pri zagotavljanju vojaških svetovalcev, olj in orožja s strani Irana. Iran je bil tudi eden glavnih načrtovalcev libanonske vojaške organizacije Hezbollah.

BBC-jev diplomatski dopisnik James Robbins je povedal, da se tudi tokrat ne strinja z odločitvjo Washingtona o povabilu Irana in Teherana na pogajalska zasedanja, ki se bodo odvijala v prihodnjih dneh na Dunaju.

T. O.