ZDA v zavezništvo z Iranom?

(Foto: Epa)

ZDA so okrepile svojo kampanjo proti Islamski državi v Iraku in Siriji z okrepljenimi zračnimi napadi in neposrednimi zemeljskemi racijami. K pogajanjem so tokrat povabile tudi Iran.

Združene države Amerike so k vojnim pogajanjem o Siriji prvič povabile tudi Iran, je za Odbor za varnost in obrambo povedal senator Carter. “Podpirali bomo sposobne partnerje v boju proti terorističnim skupinam, pa naj bodo to zračni napadi ali neposredni ukrepi na terenu. Okrepiti je potrebno protiteroristične kampanje, v kateri bodo sodelovale vse ameriške zračne sile in mednarodni partnerji,” je dodal.

ZDA si želi popolnega uničenja Islamske države
Protiteroristična koalicija, ki jo vodijo ZDA, je s svojimi zračnimi napadi v Iraku in Siriji začela že v preteklem letu. Predsednik ZDA Barak Obama je za javnost povedal, da je glavni namen teh napadov popolno uničenje teroristične skupine, imenovane Islamska država. Obama je še dodal, da so se ZDA prvič odločile tudi za neposredne zemeljske napade kljub dejstvu, da imajo v Iraku že več kot tri tisoč vojaških čet z namenom podpore iranskim vojaškim silam.

Rusija krepi svoje zavezništvo z Basharjem al-Assadom
Rusija še vedno nadaljuje s svojimi napadi v Siriji z namenom podpiranja režima trenutnega sirskega predsednika Basharja al-Assada. Skupaj naj bi se Rusija in al-Assad borila proti terorističnimi skupinami, iz Wahsingtona pa so do tega pristopa kritični, saj naj bi Rusija v svojih napadih napadala le nasprotnike al-Assadovega režima.

ZDA prejemajo kritike zaradi želje po sodelovanju z Iranom
Tiskovni predstavnik ZDA John Kirby je za javnost povedal, da predstavniki Irana še vedno niso potrdili sodelovanja na pogajanjih o vojni v Siriji. Iran je zaveznik al-Assadovega režima, kar dokazuje tudi sponzorstvo njegove vlade pri zagotavljanju vojaških svetovalcev, olj in orožja s strani Irana. Iran je bil tudi eden glavnih načrtovalcev libanonske vojaške organizacije Hezbollah.

BBC-jev diplomatski dopisnik James Robbins je povedal, da se tudi tokrat ne strinja z odločitvjo Washingtona o povabilu Irana in Teherana na pogajalska zasedanja, ki se bodo odvijala v prihodnjih dneh na Dunaju.

T. O.

 • Pia

  Težko bo ohraniti mir. Evropo so onesposobili z begunci. Rusi so se spajdašili s Kitajci, Američani pa še iščejo zaveznike med tistimi, ki imajo nafto in denar, da odkupijo ameriške izvozne artikle.

 • Mamas & Papas

  Putin: “James Bond is a pussy.”

 • Wild red duck

  Dogaja se točno to kar sem opisal pre dnevi na komrntarju o napadih s kasetnimi bombani v Siriji.
  Jasno postaja ,da iranski ajatole izgubljajo moč,mladi se vse bolj nagibajo k ZD ,kot za časa Šaha in dogaja se ravno to kar Putina najbolj teži ,stabilna naftna regija je pot v njegov BANKROT in glavo na Kremeljskem zidu.Bravo ZDA! Kmalu bo verjetno uspelo tudi ustoličenje dedičev šaha.Islamska revolucija se je izpela ,mladi pa nočejo idiotizma.

 • Wild red duck

  Hanibal Lector Kratko K…. Neobrezani pa bo zopet žlajfal “prijatelja” ob Putinovi sliki na oltarju doma.
  Vendar ga je treba opozoriti ,da je ročno delo drago in da mora odvesti tudi DDV za to delo,kajti drugače Miro ne bo mogel postaviti ograje.

 • marjeticaa

  jasno je, da se ZDA boji izgube svoje svetovne prevlade¨!!!

 • francelj3

  Lahko vprašam, kaj pomeni ‘zagotavljanje olj’, prosim? Mogoče slab prevod oz. nerazumevanje originala? Ali pa gre za zagotavljanje olivnega olja, olja iz koruznih kalčkov, olja raznih vrst za avtomobilske motorje? Saj tudi s slovenščino ni dosti bolje: … borila proti terorističnimi skupinami …

 • bojan batina

  …His reputation is expanding faster than the universe. He once had an awkward moment, just to see how it feels. He lives vicariously through himself. His charm is so contagious, vaccines have been created for it. Years ago, he built a city out of blocks. Today, over six hundred thousand people live and work there. He is the only man to ever ace a Rorschach test. Every time he goes for a swim, dolphins appear. Alien abductors have asked him to probe them. If he were to give you directions, you’d never get lost, and you’d arrive at least 5 minutes early. His legend precedes him, the way lightning precedes thunder. His personality is so magnetic, he is unable to carry credit cards. Even his enemies list him as their emergency contact number. He never says something tastes like chicken. Not even chicken. He is..Vladimir Vladimirovič Putin.,The Most Interesting Man In The World.

 • bojan batina

  Putin je car… Rusi bojo saj red naredil…

 • desničar

  še pred nekaj meseci ,je Amerika hotela uničit Iran ,kako to da se mu je sedaj pokorila,ali je moč pričakovat sedaj še nekaj milijonov Irancev v Evropo

 • ljubinica

  Kaj hočejo ZDA?
  Da se državljanska vojna v Siriji nadaljuje? In je čimveč sirskih beguncev?
  Zrušiti Assada? Kaj pa potem? Nastaviti ameriške marionete?
  Če bi se združile sile proti islamski državi ISIS (ZDA, EU, Rusija, Iran, Saudska Arabija, Turčija) v podporo vladnim silam Assada, bi bila že davno končana državljanska vojna v Siriji.
  Zakaj nihče ne vpraša Erjavca, kaj in koga podpira Slovenija?

  • Aton

   Erjavec je trenutno zaposlen z bolj pomembnimi zadevami. Pravkar je nov razpis za sekretaje po ministrstvih.

 • Aton

  Sedaj, ko Rusi tolčejo po proameriški opoziciji…

 • tečnež

  Rusi so rekli,da bojo počistili en,dva,tri,pa je še vedno daleč od konca.Nič niso naredile z tem bombardiranjem,saj jih pa itak v hišah ne čakajo opankraji.Če hočejo mir,mora počistit teren kopenska vojska,sam raketiranje ne prinese nobenega učinka.Samo še več beguncev je !