ZDA zadale klofuto Turčiji. Bo ta “ljubezen” še trajala?

Foto: EPA

Jedrski vrh, ki poteka v Washingtonu, na katerem sem bo sestalo 50 svetovnih državnikov, bo postregel z visokim, a neformalnim sestankom, in sicer med predsednikom ZDA Barackom Obamo in turškim predsednikom Tayyipom Erdoganom. Sestanek je najavila tudi Bela hiša.

Erdogan bi se sicer moral službeno sestati z ameriškim podpredsednikom Joe Bidenom, ker pa je sestanek izostal, so se v nekaterih turških medijih pojavila ugibanja, ali je to namerna klofuta ZDA Turčiji, in sicer zaradi njene vloge v sirskem konfliktu in zaradi stanja v turški notranji politiki.

Navaljen neformalni sestanek je zato tudi razumeti v smeri popravljanja škode, do katere je prišlo zaradi predhodne odpovedi službenega sestanka, poroča Večernji list. Erdogan na novinarski konferenci v Istanbulu pred odhodom ni znal povedati, kako dolgo bo sestanek trajal.

“Pričakujem, da se bo imel predsednik priložnost med vrhom vsaj neformalno sestati s predsednikom Erdoganom,” je dejal tiskovni predstavnik Bele hiše, Josh Earnest.

Turčija in ZDA so sicer zavezniki v boju proti terorizmu in Islamski državi, mnenja pa se krešejo predvsem okoli vprašanja Kurdov. Kurdske vojaške enote na severu Sirije uživajo podporo ZDA, medtem ko jih Turčija zaznava kot grožnjo nacionalni varnosti. Kljub temu je pričakovati, da bo na omenjenem vrhu Turčija ključni zaveznik ZDA, vsaj kar se tiče boja proti IS.

ZDA so sicer kritične do nekaterih dogajanj v Turčiji. Kritike se nanašajo predvsem na kratenje človekovih pravic in stanje v medijih.

Ž. K.