fbpx

ZDA zasegle več milijonov dolarjev v kriptovalutah, namenjenih financiranju islamističnih terorističnih organizacij

vir: twitter

Po poročanju Breitbarta je ameriška vlada zasegla več miljonov dolarjev v protivrednosti kriptovalut, domnevno namenjenih financiranju večih terorističnih organizacij, med drugim Al Kaide in Islamske države.

Zasežena dva miljona dolarjev sta doslej najbolj dobičkonosno posredovanje ameriške vlade v kontekstu terorizma – v protivrednosti kriptovalut.

Breitbart se je pogovarjal z večimi ameriškimi uradniki, npr. pomožnim tožilcem generalom Johnom C. Demersom in Stevenom T. Mnuchinom, ki so povedali, da so se teroristične skupine modernizirale in svoje financiranje premaknile v digitalni svet, kjer s pomočjo podpornikov, ki jih tudi javno pozivajo k tovrstnemu financiranju, “perejo denar” za nabavo orožja, rekrutiranje, trening…

Zasegli tudi račune za kriptovalute, spletne strani, Facebook profile

Poleg denarja je ameriška vlada zasegla tudi nekaj računov za kriptovalute, nekaj spletnih strani in Facebook profilov, ki so jih omenjene teroristične skupine uporabljale za “zbiranje sredstev”.

Čeprav so teroristične skupine na svojih spletnih straneh svojim podpornikom obljubljale, da bodo ostali anonimni in njihove transakcije neizsledljive, temu ni bilo tako in prve aretacije so se že pričele. Ameriška vlada je tako že aretirala dva turška državljana, ki sta že obtožena pranja denarja.

Pralnice denarja in dobrodelna društva

Po poročanju ameriških uradnikov naj bi financiranje potekalo tudi preko lažnih dobrodelnih društev. Ta so karitativno dejavnost uporabljala kot krinko za pranje denarja in financiranje terorističnih skupin v Siriji.

Aleš Ernecl