fbpx

ZDA zgrožene nad Rusijo zaradi zastrupitve agenta v Veliki Britaniji

Rex Tillerson (Foto: epa)

Ameriški državni sekretar Rex Tillerson je v ponedeljek izrazil ogorčenje nad Rusijo zaradi napada agenta v Veliki Britaniji in jo razglasil za neodgovorno silo nestabilnosti v svetu. Dejal je, da bodo Združene države podprle Veliko Britanijo in uskladile svoj odziv na napad. Najmanj dve osebi, nekdanji ruski agent Sergei Skripal in njegova hči Yulia, sta zaradi zastrupitve z živčnim strupom v kritičnem stanju. 

Dejal je še, da “ni opravičila za takšen napad – poskus umora zasebnega državljana na ozemlju suverene države – in da je nesprejemljivo, da je Rusija ponovno tako ravnala, kot v Ukrajini, v Siriji in zdaj še v Veliki Britaniji. “Rusija ostaja neodgovorna sila, ki ne spoštuje suverenosti drugih držav in življenja njihovih državljanov”.

Na napad se je odzvala tudi Bela hiša, kjer so ga označili kot grožnjo in napovedali, da so svoji zaveznici Veliki Britaniji pripravljeni ponuditi pomoč. Tiskovna predstavnica Sarah Huckabee Sanders je dejala, da spremljajo incident v Angliji in da je bil napad nepremišljen, neselektiven in neodgovoren.”

Prvi so napad ostro obsodili v Veliki Britaniji
Tudi britanska premierka Theresa May je izjavila, da je najverjetneje Rusija kriva za napad v jugozahodnem mestu Salisbury, saj je bil v napadu uporabljen vojaški strup novičok, razvit prav v Rusiji, poroča Washington Post. Od Vladimirja Putina zahteva pojasnilo, kako je vojaški strup končal na tleh Velike Britanije in “ali je bilo to dejanje ruske države proti naši državi ali pa je ruska vlada izgubila nadzor nad potencialno katastrofalno škodljivim živčnim strupom ter dovolila, da je prišel v roke drugih”, še dodaja.

Theresa May (Foto: epa)

Moskvi je britanska premierka postavila ultimat, da do konca današnjega dne Organizaciji za prepoved kemičnega orožja posreduje vse podrobnosti programa razvoja živčnih strupov, in da, če do konca današnjega dne ne bo “kredibilnega odgovora” Moskve, bo London sklepal, da je prišlo do “nezakonite uporabe sile”. 

Rusija se še naprej spreneveda
Ruski predsednik Vladimir Putin na to odgovarja, da bi Britanija morala najprej ugotoviti, kaj se je zgodilo s Skripalom, preden obtoži Rusijo, in zavrača vse obtožbe, češ da pri tem niso imeli nič. Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova je v odzivu izjavo Mayeve označila kot “cirkuško predstavo v britanskem parlamentu”. Dodala je, da gre za “politično kampanjo, ki temelji na provokacijah”, poročajo v STA.

Skripal je bil sicer nekdanji ruski vojaški obveščevalni uradnik, ki je bil obsojen zaradi vohunjenja v Veliki Britaniji in izpuščen iz zapora kot del vohunske zamenjave. On in njegova hči sta še vedno v kritičnem stanju.

A. G.