fbpx

Zdravnik iz Wuhana: Posebej ogroženi tisti z visokim krvnim pritiskom, bolniki z dihalnimi težavami potrebujejo agresivno lajšanje simptomov

Preverjanje temeprature na Kitajskem pred vkrcanjem na letalo (foto: EPA)

Zdravniki v Wuhanu trdijo, da je bila kar polovica umrlih za Covid-19 bolnikov s povišanim krvnim pritiskom. Priporočajo agresivno lajšanje težav z dihanjem.

Po trditvah zdravnika na intenzivni negi v bolnišnici v Wuhanu, ki skrbi za kritične primere obolenja s Covid-19 od sredine januarja, naj bi bili v veliko večji nevarnosti bolniki s povišanim krvnim pritiskom.

Čeprav zaenkrat po pisanju Bloomberga še ni bilo objavljene študije, ki bi razložila, zakaj je tako, naj bi v skupini 170 pacientov, ki so umrli zaradi Covid-19, skoraj polovica imela hipertenzijo.

Agresivno lajšanje težav z dihanjem
“To je zelo velik delež,” je povedal vodja intenzivne nege s pekinške univerzitetne bolnišnice Du Bin, ki so ga v Wuhan poslali pred dvema mesecema.

“Posebej bomo pazili na starejše in tiste z visokim krvnim pritiskom,” je namere kitajskega zdravstva v Wuhanu razkril Du. Ob tem je poudaril, da se zdravniki ne smejo obotavljati pri eskalaciji potrebnih mer, ko pride do pacientov s težavami z dihanjem, saj lahko v nasprotnem primeru hitro pride do odpovedi organov.

Nosečnice in otroci manj ogroženi
Dobra novica je, da navkljub navidezni ranljivosti, po trditvah Duja, za razliko od gripe, koronavirus ni še posebej nevaren za nosečnice in otroke. “Iz tega kar vemo, nosečnice ne pridejo v resno situacijo s koronavirusom,” trdi Du.

“Za gripo je nosečnost visoko rizični faktor, ki lahko povzroči hude simptome in vodi do slabih izidov, a tokrat in tako.” Ravno tako tudi otroci okuženi s Covid-19 izkušajo “zgolj blage simptome”. Sam ni videl otroka, ki bi se mu stanje zaradi okužbe s Covid-19 poslabšalo do te mere, da bi potreboval intenzivno nego.

Ivan Šokić