fbpx

Zdravstveni sistem v Stockholmu na robu zloma, prestolnica prosi vlado za pomoč!

Bjorn Eriksson (Foto: epa)

Vodja zdravstvene službe v Stockholmu je v sredo pozval državne organe, naj pošljejo medicinske sestre in drugo bolniško osebje, saj se borijo z drugim valom okužb s covidom-19, ki je zapolnil oddelke za intenzivno nego v švedskem glavnem mestu. Švedska, ki se ni odločila za način zaklepanja, ki so ga sprejeli številni drugi evropski narodi, je utrpela mnogokrat več smrtnih žrtev covida-19 na prebivalca kot njene nordijske sosede, saj jih je v sredo dosegla skoraj 7300. Stockholm in okoliška regija sta z 2.836 umrlimi med najbolj prizadeti območji. Število okužb se po zatišju poleti in jeseni spet povečuje, oddelki za intenzivno nego pa so zdaj polni.

Švedski model, o katerem se govori od samega začetka pandemije, je višja toleranca do smrti najšibkejših za ceno svobode manj šibkih – in prelaganje bremena na zdravstveni sistem. Zdravstveni sistem je prisiljen tudi sam, kdaj pa kdaj, kot je pred meseci pisal Der Speigel, žrtvovati starejše, toda tudi oni slej ali prej trčijo ob mejo možnosti “sekanja ovinkov”. V sredo je tako vodja zdravstvene službe v prestolnici pozval državne oblasti, da jim pomagajo, da več ne zmorejo.

Prestolnica ne more več in potrebuje pomoč države

Potrebujemo pomoč,” je na novinarski konferenci povedal Bjorn Eriksson, direktor zdravstvenega varstva v regiji Stockholm. V sredo je bilo v bolnišnicah v Stockholmu in na geriatričnih oddelkih 814 bolnikov s covidom-19, medtem ko jih je bilo prejšnji petek 748, so sporočili iz regije. To se primerja s približno 1100 bolniki med spomladanskim izbruhom bolezni. Eriksson je dejal, da je bilo 83 bolnikov na intenzivni negi v Stockholmu. “To bolj ali manj ustreza vsem posteljam za intenzivno nego, ki jih imamo običajno,” je dejal.

Foto: epa

Švedska vlada je v zadnjih tednih zaradi naraščanja števila novih primerov poostrila omejitve javnih zborovanj, medtem ko so srednje šole do konca mandata prešle na učenje na daljavo. V sredo je vlada izjavila, da želi, da ji parlament podeli več pooblastil za izvajanje ukrepov, npr. za zapiranje nakupovalnih središč in fitnesov. Do sedaj so bili ukrepi večinoma prostovoljni, mediji pa so bili pred božičem polni slik prenatrpanih nakupovalnih ulic. Eriksson je pozval k strožjemu spoštovanju vladnih smernic za lajšanje pritiska na zdravstveni sistem. Dejal je, da pijača po službi in nakupovanje preprosto ne moreta odtehtati vseh strašnih posledic, ki temu sledijo.

Aleš Ernecl