fbpx

Združen napad sirske vojske in ruskih bombnikov pregnal IS iz Palmire

Kulturno-zgodovinski spomeniki iz Palmire, ki jih je poškodovala IS vojska (foto: STA).

Džihadisti skupine Islamska država so se davi umaknili iz starodavnega sirskega mesta Palmira, čeprav so ga le nekaj ur pred tem poskušali zavzeti s severne ali severozahodne smeri. Pri tem so jih v umik prisilili siloviti napadi ruskih letal. V napadu je bilo ubitih 300 vojakov Islamske države.

IS je bila iz Palmire pregnana že pred devetimi meseci, a so se džihadisti še naprej spopadali za ponovno zavzetje tega starodavnega mesta s številnimi zgodovinskimi spomeniki,  ki  so večinoma že uničeni.

V soboto je sirska vojska v hitri ofenzivi zavzela praktično vse mesto razen njegovega južnega dela ter obkolila letališče, ki je na obronkih mesta. Sirski vojaki so uporabili avtomobile bombe, oklepnike in rakete. Rusi so 64-krat bombardirali džihadistične vojaške skupine, njihove položaje in rezerve.

Po navedbah opazovalcev so se ponoči nadaljevali tudi spopadi med režimskimi silami in uporniki v Alepu na severu države, kar je povzročilo nov  umik civilistov. Samo od polnoči naj bi z območij, ki so še pod nadzorom upornikov, zbežalo več kot 10.000 ljudi.

A. B., STA