fbpx

Združena Nemčija bo danes upihnila 25 svečk

Osrednja slovesnosti ob 25. obletnici združene Nemčije bo potekala pod geslom “Premagovanje meje” v finančni metropoli Frankfurt. V frankfurtski operi bosta ljudstvo nagovorila nemški predsednik Joachim Gauck ter predsednik bundesrata, ministrski predsednik zvezne dežele Hessen Volker Bouffier.

3. oktober 1990 se je za Nemce, ki so bili do padca berlinskega zidu (9. novembra 1989) 45 let razdeljeni na demokratično zahodno in komunistično vzhodno Nemčijo, končal proces združevanja.

Simbol ločitve nemškega naroda je postal t.i. berlinski zid, ki ga je zgradila Nemška demokratična republika (NDR) in je 28 let delil Berlin na zahodni in vzhodni del.

Čeprav je današnji dan praznik vseh Nemcev, pa tudi 25 let po združitvi med vzhodnim in zahodnim delom države še naprej ostajajo velike razlike v razvitosti. Komunizem ni bil le porazen za duha, ampak je uničil tudi gospodarstvo, ki se še četrt stoletja po padcu pogubne ideologije bori s posledicami.

Po podatkih nemškega statističnega urada se je od združitve do danes zaradi visoke brezposelnosti in slabših ekonomskih pogojev – na vzhodu so zaposleni lani povprečno zaslužili 15,64 evra na uro, na zahodu pa 20,77 – kar dva milijona Nemcev preselilo iz vzodnih dežel v zahodne. Predvsem mladi, kar ima za posledico hitrejše staranje prebivalstva na vzhodu Nemčije.