fbpx

Združeni narodi: IS uporablja 150.000 civilistov za “živi ščit”

Slika je simbolična. (Foto: epa)

Več sto civilistov je umrlo in je ranjenih sredi bojev za zavzetje starega mestnega jedra mesta Mosul na severu Iraka, ki ga še nadzorujejo borci džihadistične skupine Islamska država (IS), je danes opozorila koordinatorka Združenih narodov za humanitarno pomoč v Iraku Lise Grande.

“Boji v starem mestu so zelo intenzivni in civilisti so tam pod izjemnim, skoraj nepredstavljivim pritiskom. Prihajajo poročila, da je več tisoč, morda celo več deset tisoč ljudi tam za živi ščit,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP opozorila Grandejeva.

Po njenih ocenah je v starem mestnem jedru Mosula ujetih od 100.000 do 150.000 civilistov, ki jih imajo sile IS za živi ščit pred napredujočo iraško vojsko. Ta je pred tednom dni ob podpori koalicijskih sil pod vodstvom ZDA začela z zadnjo ofenzivo za popolno osvoboditev mesta. A napredek iraških vojakov je počasen, še navaja AFP.

V sredo so džihadisti IS v Mosulu razstrelili mošejo Al Nuri s prepoznavnim poševnim minaretom. V njej se je voditelj IS Abu Bakr al Bagdadi leta 2014 v svojem edinem javnem nastopu razglasil za kalifa. Po besedah iraškega premierja Hajderja al Abadija je IS s tem “uradno razglasila poraz”.

Boji za Mosul, drugo največje iraško mesto, ki ga je IS v bliskoviti ofenzivi zavzela poleti leta 2014, sicer trajajo že osem mesecev.

J. F., STA