fbpx

Združeni narodi: Julian Assange je bil nezakonito pridržan

Vir: EPA

Ustanovitelj Wikileaksa Julian Assange je bil s strani Švedske in Velike Britanije od decembra 2010 naprej samovoljno pridržan, je odločila delovna skupina Združenih narodov za arbitrarna pridržanja in dodala, da je upravičen do svobode gibanja in odškodnine za čas, ki ga je preživel v ujetništvu.

Juliana Assanga Združene države obtožujejo izdaje državne skrivnosti zaradi objave velikega števila dokumentov iz vojne v Afganistanu, diplomatskih depeš itd. Od leta 2012 prebiva v Veliki Britaniji, vendar le na območju ekvadorskega veleposlaništva, kamor pristojnosti britanske policije, ki bi ga sicer aretirala in izročila Švedski, ne sežejo.

Assanga na Švedskem bremenijo obtožbe spolnih napadov na dve ženski, kar naj bi zagrešil med poslovnim obiskom leta 2010. Assange obtožbe vztrajno zanika, saj je prepričan, da so le krinka za izročitev Združenim državam, kjer bi se moral soočiti s sojenjem zaradi izdaje tajnih dokumentov. Švedi do sedaj niso zanikali, da Assanga ne bodo izročili ZDA.

Mnenja delovne skupine le delno obvezujoča
Ustanovitelj Wikileaksa je vložil prošnjo na delovno skupino Združenih narodov za arbitrarna pridržanja septembra leta 2014. Izdana mnenja delovne skupine so pravno “zavezujoča” na podlagi tega, da temeljijo na mednarodnem pravu človekovih pravic, kot je na primer Mednarodni pakt o državljanskih in političnih pravicah. Zavezujoča narava izdanih mnenj izhaja iz sodelovanja držav v postopku, narave mnenj in avtoritete, ki jo podeljuje Svet za človekove pravice Združenih narodov.

Mnenje na Švedskem nima vpliva
“Mnenje delovne skupine po švedskem pravu nima formalnega vpliva na preiskavo v teku,” je izjavila predstavnica švedskega organa pregona Karin Rosander. Tožilec, ki vodi njegov primer, za izjavo ni bil dosegljiv, saj naj bi bil na počitnicah, poroča New York Times.

Ž. K.