fbpx

Združeno kraljestvo podprlo ukrepe Donalda Trumpa proti iranski agresiji

Združeno kraljestvo je izrazilo podporo ukrepom Donalda Trumpa v Iranu. Pravijo, da so ZDA upravičene do obrambe pred iransko agresijo, poslali pa so tudi svojo kraljevo mornarico v Perzijski zaliv za zaščito ladijskih plovil, ki plujejo pod britansko zastavo.

Britanski obrambni minister Ben Wallace je izrazil podporo ameriški odločitvi o odstranitvi nevarnega poveljnika elitnih enot iranske Revolucionarne garde al Kuds, generala Kasema Solejmanija in obsodil nasilna dejanja v Iraku, ki jih podpira Iran.

“V zadnjih nekaj mesecih so ameriške sile v Iraku, ki imajo sedež v Iraku zaradi povabilo iraške vlade, večkrat napadle iranske milice,” je dejal Wallace. V skladu z mednarodnim pravom so ZDA upravičene se braniti pred tistimi, ki predstavljajo neposredno grožnjo za njihove državljane,” je zaključil.

Kot odziv na stopnjevanje napetosti po smrti Solejmanija je Združeno kraljestvo napotilo kraljevo mornarico v ožino Hormuz, da bi zaščitili britanska ladijska plovila v Perzijskem zalivu pred povračilnimi napadi iz Irana. Bojne ladje kraljevske mornarice niso patruljirale od novembra, ko je mornarica ščitila britanske ladje, potem ko je Iran julija lani zasegel britanski tanker. Ladjo je Iran končno izpustil septembra.

Odsvetujejo potovanje v Irak
Britansko zunanje ministrstvo je v soboto britanske državljane opozorilo, naj ne potujejo v Irak, saj se bojijo, da bi lahko britanske državljane zadržali ali pa celo aretirali.

Merklova, Macron, Johnson pozivajo Iran, naj ohranijo jedrski sporazum
Voditelji Nemčije, Francije in Velike Britanije so v nedeljo pozvali Iran, naj kljub vsemu ohrani jedrski sporazum iz leta 2015. Teheran je namreč v nedeljo sporočil, da tega sporazuma ne bo več spoštoval, saj da ga ne zavezuje več, zato bodo jedrski program nadaljevali brez omejitev. “Pozivamo Iran, naj umakne vse ukrepe, ki niso v skladu z jedrskim sporazumom,” so v skupnem pozivu zapisali nemška kanclerka Angela Merkel, britanski premier Boris Johnson in francoski predsednik Emmanuel Macron, voditelji treh držav, ki so sopodpisnice sporazuma z Iranom.

Nekatere države ne podpirajo ZDA
Mike Pompeo
, ameriški državni sekretar je okaral “zavezniške” države v Evropi, ki niso podprle udara proti Soleimaniju. “Govoril sem z našimi partnerji in odkrito povedano, Evropejci niso pripravljeni pomagati, tako kot bi lahko,” je dejal. Vsi morajo razumeti, da je to, kar smo storili, kar so Američani storili, rešilo tudi življenja v Evropi. Irana ne bomo več pomilovali”, je še dodal.

Lana Božič