Združeno kraljestvo podprlo ukrepe Donalda Trumpa proti iranski agresiji

Združeno kraljestvo je izrazilo podporo ukrepom Donalda Trumpa v Iranu. Pravijo, da so ZDA upravičene do obrambe pred iransko agresijo, poslali pa so tudi svojo kraljevo mornarico v Perzijski zaliv za zaščito ladijskih plovil, ki plujejo pod britansko zastavo.

Britanski obrambni minister Ben Wallace je izrazil podporo ameriški odločitvi o odstranitvi nevarnega poveljnika elitnih enot iranske Revolucionarne garde al Kuds, generala Kasema Solejmanija in obsodil nasilna dejanja v Iraku, ki jih podpira Iran.

“V zadnjih nekaj mesecih so ameriške sile v Iraku, ki imajo sedež v Iraku zaradi povabilo iraške vlade, večkrat napadle iranske milice,” je dejal Wallace. V skladu z mednarodnim pravom so ZDA upravičene se braniti pred tistimi, ki predstavljajo neposredno grožnjo za njihove državljane,” je zaključil.

Kot odziv na stopnjevanje napetosti po smrti Solejmanija je Združeno kraljestvo napotilo kraljevo mornarico v ožino Hormuz, da bi zaščitili britanska ladijska plovila v Perzijskem zalivu pred povračilnimi napadi iz Irana. Bojne ladje kraljevske mornarice niso patruljirale od novembra, ko je mornarica ščitila britanske ladje, potem ko je Iran julija lani zasegel britanski tanker. Ladjo je Iran končno izpustil septembra.

Odsvetujejo potovanje v Irak
Britansko zunanje ministrstvo je v soboto britanske državljane opozorilo, naj ne potujejo v Irak, saj se bojijo, da bi lahko britanske državljane zadržali ali pa celo aretirali.

Merklova, Macron, Johnson pozivajo Iran, naj ohranijo jedrski sporazum
Voditelji Nemčije, Francije in Velike Britanije so v nedeljo pozvali Iran, naj kljub vsemu ohrani jedrski sporazum iz leta 2015. Teheran je namreč v nedeljo sporočil, da tega sporazuma ne bo več spoštoval, saj da ga ne zavezuje več, zato bodo jedrski program nadaljevali brez omejitev. “Pozivamo Iran, naj umakne vse ukrepe, ki niso v skladu z jedrskim sporazumom,” so v skupnem pozivu zapisali nemška kanclerka Angela Merkel, britanski premier Boris Johnson in francoski predsednik Emmanuel Macron, voditelji treh držav, ki so sopodpisnice sporazuma z Iranom.

Nekatere države ne podpirajo ZDA
Mike Pompeo
, ameriški državni sekretar je okaral “zavezniške” države v Evropi, ki niso podprle udara proti Soleimaniju. “Govoril sem z našimi partnerji in odkrito povedano, Evropejci niso pripravljeni pomagati, tako kot bi lahko,” je dejal. Vsi morajo razumeti, da je to, kar smo storili, kar so Američani storili, rešilo tudi življenja v Evropi. Irana ne bomo več pomilovali”, je še dodal.

Lana Božič

 • Lustrator

  Pravilno!
  Medtem pa EU s svojo “politiko nevmešavanja” še naprej nevede(??) podpira ohranjanje bližnjevzhodnih sekularnih in islamističnih diktatorjev ki dirigirajo cene nafte in količine migrantov, ki jih bodo izpljunili v našo smer, čeprav bi s svojim kapitalom in združeno vojsko zlahka dosegli, da bi k nam po kolenih prihajali ne le iz Turčije in Iraka, ampak tudi iz Pekinga in Moskve.

  Posledice katastrofalne brezjajčne zunanje politike EU-ja pa so:
  – evropske države vozimo najdražji bencin na svetu (kar vpliva na gospodarsko učinkovitost praktično vseh panog + seveda potrošniški trg in kupno moč prebivalstva)
  – v EU imamo najmanjši delež integracije bližnjevzhodnih migrantov
  – v EU imamo najvišji delež nelegalnih prehodov čez mejo, kar pomeni da dejansko nimamo niti suverenosti nad lastnimi mejami
  – v EU imamo največjo verjetnost za teroristični napad v vsem razvitem svetu

  Ali Merklovi in ostalim preplačanim bruseljskim mevžam zares ni jasno, da se Kitajci, Rusi in muslimani posmehujejo njihovim “pozivom” ali jih za to kratkomalo briga, dokler imajo oni dobro plačane službice in podporne globalistične lobije, ki njihovo izdajo evropskega interesa še dodatno podmazujejo?

  • Aton

   Kaj češ, najbolj zagrizen desničar je navdušen, ko pride Musliman krampat za polovično ceno…

   • Lustrator

    A tako? Jaz ne poznam prav nobenega demokrata, kaj šele desničarja, ki bi podpiral neidentificirano z zakonom prepovedano prečkanje meje, mi lahko predstaviš takega?
    Še bolj pa bom navdušen, ko mi boš pokazal “muslimane, ki krampajo za polovično ceno”. Tisti redki, ki pridejo v Evropo dejansko DELATI, pridejo legalno na povabilo delodajalca in z urejenimi papirji, velika večina ilegalnih migrantov pa nima niti približno namena delati – take izkušnje imajo prav v vseh evropskih državah, kamor so se masovno naselili.

    • Aton

     Kar pojdi po cesti in zamenjaj Bosance, ki nekaj krampajo… In “legalno” plačajo “desničarskemu” delodajalcu 100 ali pa 200, da imajo delo. In oglej si filme na španskih veleposestvih, kako se to dela v EU. Ali pa pojdi v Bevke nabirat šampione. Migranti prihajajo samo zato ker je v EU finančni interes. Če nič drugega so na zavodu za brezposelne in znižujejo ceno dela. Vsem. Če tega interesa ne bi bilo, bi bilo v hipu konec z migranti… pa naj zadeti levičarji na Metelkovi počnejo karkoli
     Če imaš plašnice, ne vidiš.

     • Lustrator

      To o čemer govoriš ti niso nič drugega kot visokoleteča utopična pričakovanja tistih evropejcev, ki nikoli v življenju niso imeli opravka ne z Bosanci, ne z bližnjevzhodnjaki. V praksi pa dobijo neizobraženo, nekultivirano, neasimilirano in do dela in zahoda izrazito sovražno nastrojeno množico, ki brez dlake na jeziku tudi javno pove, da ne želijo dela, ampak socialo. Nekateri se z njo sprijaznijo, saj je v povprečju višja celo od slovenske povprečne plače, drugi pa iščejo dodatne zaslužke v sivi ekonomiji in predvsem kriminalu, v prav vseh pa je zametek terorizma, saj je le ta vsajen v samo jedro njihove svete knjige.

      Zdaj mi pa razloži kako lahko ljudje, ki NE DELAJO vplivajo na CENO DELA? Z vsemi svojimi ekonomskimi znanji mi tvojega oreha nikakor ne uspe razbiti. Očitno tudi ne v vseh najmočnejših zahodnih državah z ogromno priseljenci, kjer so najpreprostejša dela za srednješolsko izobražene plačana bolje kot pri nas dobra služba za akademsko izobražene. Komunistični sanjači so seveda upali, da se bo dejansko ob povečanju ponudbe dela, znižala tudi njegova cena, zdaj pa ugotavljajo, da imajo komajda še vzdržen proračun, saj je ponekod celo 90% migrantov brez dela, socialna blagajna pa tako obremenjena, da hromi državo.

     • Aton

      > Zdaj mi pa razloži kako lahko ljudje, ki NE DELAJO vplivajo na CENO DELA?

      Tako enostavno, da vidi tudi slep. Ko je govor o povečanju plač reče delodajalec, da jih ogromno čaka na zavodu
      Sicer pa očitno ne ločiš, kdo dela in kdo obrača jezik in je uspešen poslovnež

     • Lustrator

      Samo socialistični direktor bo zaposlenemu grozil z neko nekvalificirano delovno silo nepripravljeno prijeti tipkovnico v roke, kaj šele se naučiti jezika. Ne sodi sveta po slovenistanu.

 • Van Der Waals

  MUSLIMANE Z IRANA NE BOMO SPREJEMALI Z ODPRTIMI ROKAMI ZAPRETI MEJO ZA ILEGALCE!

 • ljubinica

  Kar rece bedni laznivec Pompeo, nima nobene kredibilnosti.
  Na YouTube si lahko pogledate, kaj je razlagal studentom na neki univerzi v Texasu:
  Pompeo: Kot kadet sem poslusal, da ne smemo lagati in goljufati…. Ko sem bil director CIA, smo poceli vse to: lagali, goljufati, kradli…
  In studentje so bruhnili v smeh in navduseno ploskali…
  —–
  Kaksna razlika z Udbo? Razen tega, da ni omenil, da so tudi morili….
  Kadarkoli zagledam Pompea, se spomnim na ta prior.

  • Lustrator

   CIA dela izključno v zaščito interesov ameriške države in varnosti njenih državljanov, udba pa dela ravno nasprotno. Povsem nepomembna razlika.

   • ljubinica

    CIA laze, goljufa, krade, mori … za ameriske (prevzaprav Izraelske) interee.
    Kaj imas ti s tem?

    • Lustrator

     Podpiram vse vladne organizacije, ki delujejo v dobro svoje domovine – pri nas jih pod komiji žal že 70 let ni, a zato niso krivi Američani, ampak tvoji rdečesrajčni spranoglavi somišljeniki.

     In ker so ZDA zgodovinsko glavni (edini?) zavezniki Evrope, predvsem pa zahodne civilizacije (le te je v Evropi žal vedno manj), jih imam za velike prijatelje. Zamerim jim edino, ker ob koncu 2. svetovne vojne niso prišli s svojimi specialci (zaradi mene tudi tanki) malo počohat naše in vzhodnoevropske komuniste, ko so se že tako veselo lotili nacistov. A še vedno imajo možnost, da se odkupijo, če bodo na tiralico dali tiste udbovce, ki so in še danes trgujejo s terorističnimi državami in ruskimi mafijozi. No, vesel bi bil že, če bi se odločili, da naših rdečih vlad več ne zalagajo s krediti.

     • ljubinica

      Ce sem proti nesmiselni vojni z Iranom, ne pomeni, da sem “rdeca”.
      Namesto, da me predalckas (napacno), raje odgovori na moje argumente.

     • Lustrator

      Če v konfliktu ZDA : Iran izbereš slednje, si lahko bodisi podivjana komunistka ali pa podivjana islamistka, tretje opcije tu enostavno ne najdem – razen seveda mešanice med obema norostima, kakršnih je v Sloveniji kar precej. Iran je svetovna prestolnica terorizma in vsak nekomunist ali neislamist ne more imeti do njihovega režima prav nikakršnih simpatij. Izvajajo teror nad lastnimi državljani, izvajajo teror nad sosednjimi državami in ta teror izvažajo tudi na ostale kontinente, je bilo to zadosti jasno?

      Po želji te lahko označim tudi za islamistko, ni problema. Tako eni kakor drugi imate neracionalen odpor do zahoda in neverjetno ljubezen do totalitarnih družbenih ureditev, zato ste kot taki v popolnem konfliktu z interesi svobodnega demokratičnega sveta.

     • ljubinica

      Umiri se.
      Poglej moje komentarje. Potem pa razumno odgovori na moje argumente, ki nasprotujejo se eni vojni na BV.

     • Lustrator

      To, da nas bo Erdogan spet izsiljeval z begunci je argument ali kaj? Če bi imeli na čelu EU-ja prave domoljubne politike, bi ob prvem izsiljevanju Erdogana v Turčijo deportirali 10 milijonov turkov živečih v EU, na mejo s Turčijo privlekli moderno oborožitev, kakršnih Turki niso videli niti v filmih, za boljši učinek pa v zaliv parkirali še kakšno ameriško letalonosilko in Erdoganu bi kaj kmalu pošle vse plenice. Brez enega samega izstreljenega metka.

     • ljubinica

      Ha ha
      Fantazije. V realnosti na volitvah (v Tako opevani Demokraciji) zmagujejo levaki.
      Pa ne samo v Sloveniji.
      EU parlament skupaj s tisto novo sefico komisarjev je katastrofa ..

     • Lustrator

      Drži. A za to katastrofo niso krivi Američani, ki bombardirajo naše rablje, ampak tebi podobni Evropejci, ki na volitvah podpirate rdeče wilkomerske stranke.
      Je kriv volk, da ti je prišel v hišo po tem ko si mu pustil odprta vrata ali ti, ki nisi zaprl vat?

     • ljubinica

      Napisem ti, kako stvari stojijo realno, ti me pa ozmerjas…
      Mogoce pa desnica izgublja, ker se ni sposobna soociti z realnost Jo.

     • Lustrator

      Ne, problem je v tem, ker ste se nekateri (večina) sprijaznili s tem, da stvari kakršne so, pač so in mora tako ostati, ne razmišljate kako bi lahko bilo, če bi izvolili prave ljudi na prave položaje – vse to je namreč na nas. Namesto, da bi recimo ljudje noreli, ker imamo sami tako nesposobno in celo izdajalsko zunanjo politiko in diplomacijo, da nas Hrvati kadarkoli povozijo glede uveljavljanja njihovega nacionalnega interesa, besno cepetamo z nogami in se jezimo, ker Hrvaška diplomacija pač dela tisto, kar je najbolje za Hrvaško. Namesto, da bi neprodušno zaprli meje za ilegalne migrante, bentimo, ker nam jih Hrvati pošiljajo naprej in ker jih Merklova vabi, čeprav so vse naše ostale sosede že zatesnile svoje meje – ne kljub Merklini politiki odprtih vrat , ampak PRAV ZARADI NJE. Namesto, da bi sami poslali vojsko na bližnji vzhod in si zagotovili strateške prednosti pri naravnih virih, spet cepetamo z nogami, ker Američani to delajo. Ni problem v tem ker oni ja, ampak ker mi NE. In zakaj ne? Ker ljudje s tvojim razmišljanjem ne razmišljate v to kako bi moralo biti, ampak ste sprijaznjeni s statusom quo – s tem pa ga tudi vzdržujete!

 • Antonius

  Evropa je kot po prvi svetovni vojni ustanovljeno Društvo narodov. Resno so se držali, suhoparno izražali svojo igrano skrb in pazili, da se nikomur najbolj nevarnih niso zamerili.
  Janša je bruseljske in predsednike največjih držav v Evropi zelo preprosto pokomentiral. Pojma nimajo kako je živela socialistična vzhodna Evropa, ker se razvajena politična otročad, že odrasla še vedno obnaša kot, da cel svet, ves čas živi sit in toplo zavit v debeli vati.
  Spravljajo se na Višegrajce, šerijatarskim terorističnim ajatolam se pa smehljajo in ponižno klanjajo.

  • ljubinica

   Kaj pa ti hoces?
   Vojno z Iranom?
   Kaj ti je storil Iran? Kaj imas ti z Iranom?

   • Antonius

    Jaz nimam z Iranom nič. Tiste, ki imajo karkoli z Iranom poiščite v NLB. Tam so Irancem prali denar, do so lahko po svetu plačevali svoje teroriste.
    Pa na Pahorja ne pozabite, on je takrat mižal in vodil nesposobno vlado.
    Ker mene sprašujete, kaj hočem, vprašajte se, koliko časa boste vztrajali z glavo v pesku.
    Saj Kim Džong-un tudi nikomur nič noče, z atomskimi bombami pa kljub temu, vznemirja, izsiljuje in grozi.

    • Lustrator

     No ja, nobenemu nič noče… Desetine milijonov ljudi že generacije živijo življenja nevredna človeškega bitja. Z diktatorskimi režimi ne sme biti nikakršne milosti – tudi če nas ne bi ogrožali neposredno, saj gre za ohranjanje človeškega dostojanstva – dokler zahod tolerira totalitarizme po svetu, jih bo tudi pri sebi doma.

     • Stric iz ozadja

      Tako zivljenje so hoteli leta 1979. Sploh pa padec diktature ne pomeni nujno izboljsanja razmer (Libija, Irak in Afganistan se deset let in vec po vojaski intervenciji niso mirni, sploh Libija je postala anarhicna brezpravna drzava z izvrstnim izhodiscem za tihotapljenje migrantov)

     • Lustrator

      Drži. Zato pa bi moral zahod (če se že ima za humanističnega) poskrbei tudi nad tem, da se tam potem zares vzpostavi demokracija – veliko ceneje in veliko bolj človekoljubno, kot uvažati njihove probleme sem, kot se to brez prestanka počne zadnjih 20, 30 let. Američani so svoj del opravili, Evropa pač ne. Od Kitajcev in Rusov pa tega itak ne gre pričakovati, ker so tako eni kakor drugi navadno zavezniki z najbolj zločinskimi totalitarnimi režimi in bentijo vsakič, ko NATO ali ZDA bombardirajo katerega izmed slabih fantov.

      PS: leta 79 niso hoteli takega življenja, ampak se jim je vsililo. Zelo podobno kot pri nas leta 1990, ko so ljudje rekli ne SFRJ, pri tem pa pozabili zahtevati lustracijo vseh komijev.

    • ljubinica

     Nic nimas z Iranom, vendar hoces vojno z Iranom?
     Bos poslal na bojisce v Iran svoje sinove?
     Da se borijo, za kaj?
     America je izgubila vse vojne na BV.
     Boj proti “terorizmu” Jo je stal 5 triljonov dolarjev. Da o stotisocih izgubljenih zivljenja, porusenih drzav, milijonih beguncev, migtantski krizi v EU niti ne govorimo.
     In rezultat? Ameriska je bolj osovrazenakot kdajkoli.
     Iz Iraka Jo bodo nagnali. V Iraku ima Iran vecji vpliv kot kdajkoli. Sadama niso zrusili.
     Dosegli so zaveznistvo med Rusijo, Kitajsko in Iranom.
     Macron je obsodil atentat na Solejmanija. Mogoce se bo se Macron pridruzil Rusiji&com.
     Ce gredo ZDA v vojno z Iranom bo to pomeniJo nepreklicen konec ameriskega imperija.

     • PORK Amashina

      Ma dej.Sram te bodi Fata.A se ti nič nedolžni iranci ne smilijo.Ti islamistični fakerji so poklali ljudi več kot Hitler in to največ svojih.Zraven zganjajo še tako strahovlado nad svojim ljudstvom da se tudi ljudem ki ne premorejo trohice empatije zasmilijo.Čas je že islamisti oddidete na smetišče zgodovine kamor spadate in da v svetu zavlada pozitivizem.

 • ljubinica

  Pompeo:
  Vez med izraelom in ZDA je nezlomljiva.
  O vsem se posvetuje z Netanyahom.

  • Black_hawk

   Pravilno.

 • ljubinica

  Vojni hujskaci hocejo, da ZDA Iran zravna z zemljo.
  Ko se bodo pred vasimi vrati pojavili milijoni novih muslimanskih beguncev, boste pa jokali in bentili….

  • Lustrator

   Beguncev? So Hrvaška, italija, Avstrija in Madžarska po novem Iran, gospodična teroristična hujskačica?

   • ljubinica

    Ha ha
    Kdo bo zaustavil milijone beguncev, da ne pridejo do vasih vrat?
    Erdogan?
    Haha
    Vojni hujskaci se ne zavedate, da Izraelski interesi niso nasi interesi

    • Lustrator

     Misliš migrantov, ne beguncev? Zaustavil jih bo tisti, ki jih ne želi imeti v državi, zelo preprosto. Če bi se EU kot celota držala lastnih zakonov, bi bila zapečatena že zunanja meja, ker pa so na čelu soroševski lgbtmultikultisocialisti, je to prepuščeno vsaki državi posebej. Če bomo izvolili močno Janševo vlado, dam roko v ogenj, da bodo ilegalni prehodi naše meje povsem ponehali, dokler pa nam vladajo izdajalski komiji, se bo po naši lastnini in naši davkoplačevalski blagajni lahko sprehajal vsak, ki se mu bo zahotelo.

     Izraelski interesi so uničenje invazivnega islamizma, ohranjanje zahodnih vrednot in prosti trg – to so tudi interesi vsakega normalnega Evropejca. Če pa to ne sovpada s tvojimi marksističnimi vrednotami, bosta pa z Mescem in Kordišem že našla kakšno primerno destinacijo za sanjarjenje o koruzi.

     • ljubinica

      Ha ha ha
      Ce ce ce
      Ce cebula ne bi imela ce, bi bila bula.
      Nabijas nekaj, ne da bi razumel, kaj klanfas.
      1. Ce bo vojna, bodo begunci.
      Milijoni beguncev.
      2. Kam bodo sli? V Rusijo Ne.
      V Afghanistan Ne. V Irak Ne.
      Sli bodo v Turcijo.
      Erdogan jih bo pa poslal v Evropo.

     • Lustrator

      1. Američani bodo raketirali le vojaške cilje – v kolikor bodo islamisti spet vzeli civiliste za živi ščit, je na civilistih to, da se uprejo. Če jim ne bo uspelo, pa imajo na voljo kar nekaj destinacij, kjer bo njihov status še begunec (ne pa migrant); Pakistan, Afganistan, Turkmenistan, Azerbaijan, Armenija, Turčija, Irak, preko morja pa Oman, Arabski emirati, Arabijo, Katarj in Bahrain.
      2. Vse onkraj tega kroga ne pride v poštev razen, če bodo posamezne države to dovolile. Šli bodo torej tja, kjer bodo dobrodošli. Če želi islamiste futrati Erdogan, naj jih, če pa jih želi izstreliti v Evropo, je to račun brez krčmarja, če bosta Grčija in Bolgarija zaprli svoje meje – če bi bila moderna EU kaj vredna, bi njuno članstvo pogojevala z branjenjem te meje – seveda skupaj z združeno vojsko celotne unije. Če/ker je EU protievropska tvorba, se to najbrž ne bo zgodilo, tako da bo potrebno ukrepati v državah severno od njiju. Če se bo Slovenija odločila, da je zadosti komunističnih šarlatanov na čelu vlade, se nam migrantov ni potrebno bati, za Madžare pa si prav tako lahko prepričana, da bodo varovali svoj narod.

      So torej ZDA krive, da Evropejci ne le, da se ne upamo proti diktatorjem in islamistom bojevati na bližnjem vzhodu, ampak ne zmoremo/upamo zaščititi niti lastnih domov?

     • ljubinica

      Kar si napisal, so fantazije.
      Realnost je pa: Prisli bodo v EU.

     • Lustrator

      Napiši jim še svoj naslov, da boste skupaj snovali načrte za uničenje Zahoda. Nekaj točk imate že skupnih.

  • xtc

   Seveda ga bodo ,če nebo mira ali pa Izraelci-camo “beguncev” to pot ne bo,ker bodo roastbeef ali pa kresničke-za kak teden dlje ne.

 • xtc

  Definitivno EU proislamistični politični izdajalci že upogibajo hrbte pred islamisti-še en dokaz več ,da EU kot taka ne more več obstajati saj politični vodje izdajajo lasten narod in kaže namerno delajo EU brez obrambe,čas je ,da EU narodi vržejo te vlade in izdajalce postavijo pred sodišča in naredijo red,ki pa ga bo brez pomoči ZDA zelo težko narediti.