fbpx

Že v ponedeljek se Avstriji obeta zaprtje za necepljene

Foto: epa

Avstrijska vlada je sprejela strožje ukrepe za celotno državo, ki so stopili v veljavo s ponedeljkom, 8. novembra. Povsod, kjer je bilo prej v veljavi pravilo 3G (PCT), sedaj velja pravilo 2G (PC), tako imajo samo še cepljeni in preboleli možnost obiska restavracij, barov ter storitvenih dejavnosti, kot so npr. frizer, maser in podobno. Avstrijski kancler Alexander Schallenberg je v petek sporočil, da naj bi v nedeljo v avstrijskem parlamentu potrdili odločitev za uvedbo zaprtja za necepljene proti covidu-19 po vsej državi.

Pravilo 2G (PC) velja tudi za obisk gledališča, teatra, koncertov in drugih dogodkov nad 25 udeležencev ter nočitev v hotelih in drugih oblikah turističnih namestitev (pri namestitvah velja izjema neodložljivih poslovnih potovanj, kjer je veljavno tudi potrdilo o negativnem PCR testu).

FFP2 maska je od sedaj potrebna po celotni državi, kjer je nošenje zaščitne maske obvezno. Ker številke novo obolelih po celotni državi še vedno strmo rastejo in dosegajo že kritično mejo skoraj 12 tisoč obolelih na dan, le v Zgornji Avstriji –  okoli 2800 novo obolelih na dan, so se v medijih pojavljali trije scenariji ukrepov za celotno državo.

Prvi scenarij bi bil, da ostane pri ukrepu 2G, drugi scenarij je zaprtje ali t. i. lockdown za necepljene in tretji je zaprtje oziroma lockdown za vse. Deželni glavar Zgornje Avstrije, Thomas Stekzer, je zaradi dramatične situacije prešel na 5. stopnjo ukrepov in tako bo od ponedeljka v tej zvezni deželi veljalo zaprtje oziroma lockdown za necepljene. Minister za zdravje Wolfgang Mückstein pa priporoča delo od doma povsod, kjer je mogoče.

Foto: epa

Avstrijski mediji ugibajo, da bi lahko uvedbo zaprtja za necepljene proti covidu-19 po vsej državi uvedli že v ponedeljek. Avstrijski kancler je sicer možnost uvedbe strožjih ukrepov za necepljene nakazal že v četrtek. Omejitve, ki so v lanskem letu veljale za vse, bodo sedaj veljale le za tiste, ki se ne želijo cepiti. Splošnega zaprtja države in s tem solidarnosti z necepljenimi tokrat po njegovem prepričanju ne sme biti. “Necepljeni ne bodo preložili odgovornosti na cepljene,” je zatrdil po poročanju STA in izrazil razočaranje, da je do takšnih ukrepov moglo priti. Cepiva namreč ne primanjkuje.

Vstop v Avstrijo iz Slovenije za sedaj ostaja nespremenjen. Več na povezavi.

Moje Podravje