fbpx

Želel je biti vojak ali policist, postal pa je terorist

Foto: Reuters


Oče samomorilskega terorista Foued Mohamed-Aggada iz  Bataclana obsoja sinovo dejanje. 
»Če bi vedel za njegov peklenski načrt bi ga prej jaz ubil,« je povedal Said Mohamed-Aggad, oče 23-letnega Foueda, terorista, ki se je razstrelil v Bataclanu in ubil 90 obiskovalcev  koncerta.

Deset dni pred pariškim terorističnim napadom, je Fouedova mati Fatima prejela sms sporočilo, da je 13. novembra umrl njen starejši sin Foued.  »Zdaj je mučenik,« se je glasilo sporočilo, ki ga je poslala snaha Hadjira, žena  Foueda Mohamed-Aggada.

Brat Karim zaprt že od maja 2014
Po napadu v Bataclanu je mati Fatima odšla na policijo in izrazila dvom o prejetem sporočilu. Slutila je, da bi znal biti mlajši sin Foued, vpleten v pariški teroristični napad medtem, ko je drugi starejši sin Karim zaprt v preiskovalnem zaporu zaradi suma kaznivih dejanj povezanih s terorizmom.

Preiskovalci so na podlagi DNA potrdili identiteto Foueda kot tretjega napadalca v Bataclanu
»Če gospa Fatima ne bi šla na policijo ne bi mogli identificirati Foueda. Letos avgusta  je Foued poklical mati Fatimo in povedal, da se nikoli ne bo vrnil nazaj v Francijo. V Siriji si je ustvaril družino in z ženo sta bila srečna saj sta letos dobila prvega otroka«, je povedal Francoise Cotta, odvetnik družine Mohamed- Aggad.

»Če bi vedel za njegov peklenski načrt bi ga prej jaz ubil.« je oče terorista 2

Resnico je izvedela iz časopisov
Ni si pa predstavljala, da sta bila oba njena sinova v Siriji na strani ISIL-a. Iz majhnega mesteca, ki leži ob meji z Nemčijo, Wissembourga se je leta 2013, sedem prijateljev skupaj z Foued Mohamed-Aggad,  odločilo pridružiti islamskim skrajnežem  v Siriji.

Ko so  v spopadih dva  ustrelili,  je bilo njihovega poguma konec
Čez nekaj mesecev se je skupina prijateljev soočila z resnimi posledicami. V spopadih sta bila ubita dva – ostalih pet pa se ni hotelo več soočati z grozodejstvi ISIL-a.  Hoteli so nazaj domov in komaj jim je uspelo pobegniti. ISIL ponavadi kruto obračuna z strahopetci in dezerterji. Na povratku v Francijo so jih aretirali, ker so imeli ponarejene sirske potne liste. Foued pa je ostal v Siriji.

»Še vedno me tlačijo more« je dejal eden od priprtih mladcev
Ujeti mladci so preiskovalcem  povedali, da so, zgroženi nad dogajanjem islamskih skrajnežev, komaj pobegnili. Preiskovalcem trdijo, da so pod okriljem človekoljubnih oranizacij samo pomagali. Med ujetimi je tudi brat Karim. Zgodbi o humani pomoči francosko tožilstvo ne verjame tako bodo mladci  v priporu počakali na sojenje. Obtoženi so kaznivih dejanj povezanih s terorističnimi napadi.

»Če bi vedel za njegov peklenski načrt bi ga prej jaz ubil.« je oče terorista 5

Fouedova mladost prežeta z alkoholom in drogo
Foued je z materjo,  bratom in sestro,  odraščal  v mestecu Wissembourg, 70 km severno od Strasbourga. Z očetom sta si bila odtujena. Mama je Maročanka, oče pa Alžirec. Starša sta se ločila pred 10 leti.  V šoli ni ravno blestel. Sosedje pravijo, da  se je mati stalno opravičevala, ker je  pijan in pod vplivom mamil razgrajal in razbijal. »Ne morem verjeti, da je bil eden od teroristov  Foued,«  je povedal Yazar Mesut, 46-letni sosed družine.

»Nikoli ni pokazal, da bi ga zanimal islam. Živel je popolnoma drugače«, se spominja Denis Theilmann, njegov bivši nogometni trener v srednji šoli.

»Če bi vedel za njegov peklenski načrt bi ga prej jaz ubil.« je oče terorista 1

Želel je med vojake in policiste pristal pa med teroristi
Znanci pravijo, da je šele pred tremi leti prvič obiskal mošejo. »Zelo ga je potrlo, da ga niso sprejeli v vojsko. Rekel je, da zato ker je musliman. Potem ga je začel zanimati koran.« se spominja njegov prijatelj. »Nekajkrat je bil pri nas na molitvi. Potem sem ga moral odsloviti, ker je hotel moliti sam,« je dejal Can Yakap, predsednik Turškega kulturnega centra. »Kot, da za njega, nismo dovolj muslimani.«

Nesposoben za vojsko in policijo primeren za islamske skrajneže
Naborni center v Strabourgu je potrdil Fouedove vojaške ambicije. Njegovi testi so pokazali, da je psihofizično nestabilen in zato neprimeren kandidat za vojsko. Doseženi rezultati pa niso dosegali niti zadovoljivega povprečja. Pri vpisu na policijsko akademijo mu je na sprejemnem izpitu zmanjkalo zadostno število točk  za vpis. Na francoski policijski akademiji  niso niti potrdili niti zanikali njegove prijave.

A.S.

Foto: Reuters AFP