Zelenski: Na mejo med Ukrajino in Belorusijo bi morali poslati mednarodne opazovalce

Ukrajinski predsednik Zelenski je prek spletne povezave nagovoril voditelje G7. Vir: EPA

Ukrajinski predsednik je včeraj okviru srečanja G7 nagovoril svetovne voditelje najrazvitejših držav sveta. V svojem nagovoru se je v prvi vrsti odzval na masovne zračne napade na civilna območja, ki jih izvaja Ruska federacija. Gre za maščevalne napade, ki so sledili delnemu onesposobljenju Krimskega mostu. Zelenski je zato zahodne voditelje prosil za okrepitev vojaške pomoči predvsem na področju protiletalske obrambe. Spregovoril je tudi o napetostih na meji z Belorusijo in se zavzel za napotitev mednarodne misije opazovalcev na obmejna območja.  

“Ukrajina že drugi dan zapored trpi zaradi masovnih ruskih raketnih napadov. Že od včeraj naprej je sovražnik uporabil več kot 100 manevrirnih izstrelkov in na ducate različnih brezpilotnih letalnikov (dronov). Vsakih 10 minut prejmem poročilo o sovražnikovi uporabi Shahed (dronov),” je svetovni voditeljem razložil Zelenski.

Ruski predsednik Vladimir Putin je dejal, da so zračni napadi, ki so usmerjeni predvsem proti elektrarnam in civilnim naselbinam, povračilni napad za domnevno ukrajinski napad na Krimski most, ki predstavlja pomembno strateško in logistično točko za oskrbo okupiranega Krima. Zelenski se v govoru s temi navedbami ni povsem strinjal. V svojem govoru je dejal, da je končni cilj napadov izvajanje pritiska na zaveznike in zasejati kaos v celoten demokratični svet. V nadaljevanju pa je za to težavo navedel tudi rešitev.

Pripadnik ruske vojske (Vir: zajem zaslona, Twitter)

Okrepitev zračne obrambe
Ena izmed poglavitnih rešitev za zmanjšanje smrtonosnosti tovrstnih napadov pa je okrepitev zmogljivosti za preprečevanje zračnih napadov. “Ko bo Ukrajina prejela zadostno število modernih in efektivnih protizračnih sistemov, bo ključni element ruskega terorja – raketni napadi – prenehal delovati,” je dejal Zelenski.

Napotitev mednarodnih opazovalcev
Zelenski se je dotaknil tudi beloruske problematike. Njen avtokratski predsednik je Putinov najtesnejši zaveznik, zato ga ta že od samega začetka vojne v Ukrajini želi povleči v oboroženo vojskovanje. To se doslej sicer še ni zgodilo, se pa je stopnjevala vojna retorika predvsem kot posledica kopičenja vojaške opreme meji med državama. Zelenski je kot možno rešitev predlagal, da se na mejo pošlje mednarodne opazovalce, ki bi se lahko na lastne oči prepričali, kdo na tem območju eskalira napetosti. Belorusija sicer že od začetka vojnega konflikta pomaga Rusiji, saj dopušča manevre ruske vojske čez njeno ozemlje in tudi raketne napade.

Gal Kovač