Zelenski na Poljskem: “Z ramo ob rami bomo to zlo vrnili z epitafom ruskemu imperializmu”

Mateusz Morawiecki in Vladimir Zelenski (Foto: epa)

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je včeraj na Grajskem trgu v Varšavi spregovoril pred Poljaki in Ukrajinci, ki so na Poljskem našli zatočišče pred vojno. “V čast mi je biti tukaj. Govorim vam z besedami hvaležnosti in moči. Hvaležnost, ker ni več takih trenutkov, ko bi bili razdeljeni, ko ne bi bili enotni,” je dejal Zelenski pred množico. Ukrajinski predsednik je doslej od začetka ruske agresije le dvakrat zapustil domovino.

“Ukrajinska in poljska srca se borijo za eno svobodo, za medsebojno neodvisnost naših držav, za našo rodno Evropo – naš skupni dom – in zmagali bomo!” Med obiskom Zelenskega na Poljskem je poljska vlada napovedala dodaten paket vojaške pomoči Ukrajini. Novi paket vključuje poljske oklepnike Rosomak, samovozne minomete Rak in sisteme protizračne obrambe, vključno s Piorunom.

“Vsaka uspešna bitka ukrajinskih junakov za našo neodvisno državo pomeni dodatno zaščito poljske neodvisnosti,” je dejal v svojem govoru. “Poljski raki in pioruni v rokah Ukrajincev, ki našim ljudem vračajo svobodo, krepijo tudi vašo svobodo.”

Treba je ukrepati
Pohvalil je poljsko zagotavljanje tankov Ukrajini in pozval ljudi, naj nadaljujejo s podporo. “Ko je za bitko potrebno topništvo, ga je treba zagotoviti. Ko zmaga zahteva tanke, je treba na fronti slišati njihov ropot. Ko je za neodvisnost potrebno nebo, se ne smemo ozirati na to, kako se bo Rusija odzvala na naša letala, ne smemo ugibati, katera številka bo videti varnejša ob črki F – 16 ali kakšna druga. Treba je ukrepati,” je dejal.

Zelenski je obiskal Poljsko. (foto: epa)

Poljska bo poslala vseh svojih 28 bojnih letal tipa MiG-29
Zelenski se je Poljski zahvalil za vso pomoč na “težki poti k ukrajinski zmagi” ter poudaril, da je trenutna prioriteta ukrajinskega vodstva zmaga na bojišču. Dodal je, da med državama še nikoli niso vladali bolj prijateljski odnosi. Njegov poljski gostitelj mu je zagotovil, da bo Varšava v skladu s svojimi vojaškimi zmožnostmi pomagala ukrajinskim silam, v mednarodni skupnosti pa bo vedno skušala pridobivati podporo za Ukrajino. V okviru vojaške pomoči bo Ukrajini v prihodnosti poslala tudi vseh svojih 28 bojnih letal tipa MiG-29, pri čemer so vzhodni sosedi že obljubili predajo 14 takšnih letal. Nekatera izmed teh naj bi že bila na ukrajinskih tleh.

Ukrajinski predsednik je ob tem predlagal tudi odpravo mejnega nadzora med državama in poudaril, da so na začetku invazije poljski obmejni kraji “odprli svoja vrata” Ukrajincem. Izrazil je upanje, da to predstavlja začetek procesa, med katerim bodo padle meddržavne meje “v političnem, gospodarskem in najpomembneje, v zgodovinskem smislu”.

Duda Zelenskega odlikoval z najvišjim poljskim odlikovanjem
Poljska je sicer med državami, ki so sprejele največ ukrajinskih prebežnikov, saj je država po podatkih Urada visokega komisariata Združenih narodov za begunce podelila begunski status okoli 1,6 milijona Ukrajincem. Andrzej Duda je Zelenskega odlikoval z najvišjim poljskim odlikovanjem, ob podelitvi pa ga je označil za odličen primer državnega in narodnega voditelja.

Zelenskega je sprejel tudi predsednik Poljske Andrzej Duda. (Foto: epa)

Ukrajinci in Poljaki z ramo ob rami bomo vse to zlo vrnili z epitafom ruskemu imperializmu”
“Sovražnik je želel pokopati našo neodvisnost in raztopiti naše nacionalne kulture v ruskem prostoru. Mi pa smo močni. Vi in mi, Ukrajinci in Poljaki, skupaj, z ramo ob rami, bomo vse to zlo vrnili z epitafom ruskemu imperializmu,”
je dejal Zelenski. “Vi in mi, Poljaki, drug ob drugem, bomo za vedno vzpostavili svobodo v Evropi. Tiranija bo v zgodovini izgubila, ko bo izgubila v Ukrajini. Moskva ne bo ubijala in Peterburg ne bo delil. Nikoli več.” Zelenski je svoj govor sklenil z besedami: “Vsem želim zmago življenja nad agresijo, zmago v bitkah, ki zdaj potekajo v Ukrajini! Slava vsem našim bojevnikom, ki se borijo za našo svobodo”.

Anita Gužvič