fbpx

Zelenski opozoril, da so Rusi zjutraj uporabili kemično orožje, kar predstavlja tveganje širjenja kemičnih strupov tudi na ozemlje Nata

Zelenski nagovoril voditelje Nata (foto: gov.si)

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes v virtualnem nagovoru na vrhu zveze Nato pozval k neomejeni vojaški pomoči Ukrajini, saj da tudi Rusija v vojni uporablja ves svoj arzenal brez omejitev. “Da bo lahko rešila ljudi in mesta, tudi Ukrajina potrebuje vojaško pomoč brez omejitev,” je dejal po poročanju tujih medijev.

Ukrajinski predsednik je ob tem Rusijo obtožil uporabe fosforjevega orožja. “To jutro so uporabili fosforjeve bombe. Ruske fosforjeve bombe. Spet so bili ubiti odrasli. Spet so bili ubiti otroci,” je dejal Zelenski v nagovoru na vrhu, ki poteka mesec dni po ruski invaziji Ukrajine.

Zelenski je sicer Nato že večkrat pozval k vzpostavitvi območja prepovedi preletov nad Ukrajino, kar pa v zavezništvu zavračajo, saj da bi to razširilo konflikt in povzročilo še več smrti.

“Naša odgovornost je zagotoviti, da se vojna ne razširi iz Ukrajine in da ne postane konflikt med Natom in Rusijo. To bi povzročilo še več smrti in uničenja,” je dan pred vrhom Nata poudaril generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg.

Eno ključnih sporočil današnjega izrednega vrha Nata bo napoved dodatne pomoči Ukrajini z opremo za obrambo pred jedrskimi, kemičnimi, radiološkimi in biološkimi grožnjami.

https://twitter.com/vladaRS/status/1506978690705592322

Uporaba kemičnega orožja je povsem nesprejemljiva, to bi bistveno spremenilo položaj in naravo konflikta ter imelo resne posledice, je pred vrhom že v sredo in vnovič tudi danes opozoril Stoltenberg.

Ob tem je danes izpostavil dejstvo, da v primeru uporabe kemičnega orožja vselej obstaja tveganje kontaminacije, torej da možnost ruske uporabe kemičnega orožja v Ukrajini pomeni tveganje širjenja kemičnih strupov tudi na ozemlje Nata.

Jasnega odgovora na vprašanje, ali bi to pomenilo napad na zaveznico in sprožilo peti člen zavezniške pogodbe o skupni obrambi, torej vojno med Natom in Rusijo, za zdaj ni. Stoltenberg je danes zgolj izpostavil, da se je Nato vselej pripravljen odzvati na kakršen koli napad na zaveznico.

Sara Kovač