fbpx

Zelenski odpustil še 28 uslužbencev ukrajinske tajne službe

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. (Foto: epa)

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v ponedeljek odpustil še 28 uslužbencev tajne službe SBU na različnih ravneh organizacije.

Kot razlog za odpustitev je predsednik Volodimir Zelenski navedel nezadovoljive delovne rezultate, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Zelenski je zaradi domnevne izdaje že v nedeljo razrešil vodjo te varnostne službe.

Poleg vodje varnostne službe Ivana Bakanova je Zelenski odstavil tudi generalno državno tožilko Irino Venediktovo. Kot razlog je navedel številne primere domnevnih izdaj med ukrajinskimi uradniki kazenskega pregona. Bakanov, ki velja za tesnega sodelavca Zelenskega in njegovega prijatelja še iz  otroštva, je varnostno službo SBU z več kot 30 tisoč zaposlenimi vodil od leta 2019. Po poročanju medijev 47-letni Bakanov kot nestrokovnjak med zaposlenimi ni imel avtoritete, še navaja dpa.

Ukrajina se sooča s številnimi primeri veleizdaj
Po besedah Zelenskega je v državi odprtih 651 kazenskih zadev zaradi obtožb veleizdaje ter sodelovanja in pomoči Rusiji s strani ukrajinskih uradnikov, med njimi uslužbencev tožilstva, preiskovalnih organov in pripadnikov varnostnih agencij. Med temi je tudi 60 primerov uradnikov, ki so ostali na ozemljih pod rusko zasedbo, je povedal Zelenski. Za začasnega vodjo varnostne službe je v ponedeljek imenoval dosedanjega namestnika 39-letnega Vasila Maljuka, še navaja STA.

Sara Kovač