Bahmut ni padel; mediji so izjavo Zelenskega napačno interpretirali, sporočajo iz Ukrajine

Bahmut (foto: epa)

Potem ko je pozno v soboto ruska vojska pritrdila navedbam najemniške skupine Wagner, da so v celoti zavzeli Bahmut na vzhodu Ukrajine, je ruski predsednik Vladimir Putin Wagnerju in vojski čestital za zavzetje mesta. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je včeraj v Hirošimi dejal, da v Bahmutu “ni več ničesar”. Pri tem je šlo za nesporazum, kot pravijo iz urada Zelenskega. 

Nekateri mediji so namreč poročali, da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v nedeljo očitno potrdil, da so ukrajinske sile izgubile Bahmut. Na vprašanje, ali je mesto še vedno pod nadzorom Kijeva, naj bi Zelenski odgovoril – “Mislim, da ne,” piše Guardian in dodal, da mesto ostaja v njihovih srcih. Drugi mediji (CNN), pa poročajo, da je Zelenski odgovarjal na vprašanja o tem, ali meni, da je Bahmut pod nadzorom ukrajinskih sil, in nato, ali so ga Rusi popolnoma zasedli. Na drugo vprašanje je odgovoril – “mislim, da ne”. Kasneje so v uradu Zelenskega potrdili, da je odgovarjal na vprašanje, ali so Rusi zavzeli mesto.

Iz Kremlja so pred tem sporočili, da je ruski predsednik Putin “jurišnim enotam Wagnerja in vsem pripadnikom ruskih oboroženih sil, ki so jim zagotovili potrebno podporo in kritje, čestital za dokončanje operacije osvoboditve Artemovska”. Artemovsk je poimenovanje Bahmuta iz sovjetskih časov. Kot so zapisali na ruskem obrambnem ministrstvu, je bila operacija rezultat akcije Wagnerjevih jurišnih enot ob podpori topništva in letalstva “južne enote” ruske vojske.

Skupina Wagner je vodila večmesečni ruski napad na Bahmut, v tej najdaljši in najbolj krvavi bitki v okviru ruske agresije na Ukrajino pa je prišlo do izraza tudi rivalstvo med najemniško skupino in rusko redno vojsko. Ukrajinsko mesto, kjer je pred vojno živelo približno 70.000 ljudi, je po večmesečnih srditih bojih med ruskimi in ukrajinskimi silami ostalo praktično brez civilnega prebivalstva. Obe strani sta v spopad vložili veliko moči, čeprav mesto po mnenju analitikov nima velike strateške vrednosti.

Sara Kovač