fbpx

Zelenski v nagovoru: treba je narediti vse, da izčrpamo Rusijo

Volodimir Zelenski (foto:epa)

“Naredite vse za Ukrajino, kot ste počeli, in še več. Rusko vodstvo namreč pričakuje, da se bodo Ukrajinci, Evropejci in vsi ostali utrudili,” je dejal Zelenski, pišejo ukrajinski mediji. Predsednik  je v svojem videonagovoru pozval ukrajinsko prebivalstvo, naj nadaljuje z vsemi prizadevanji, da politično, gospodarsko in vojaško utrudi Rusijo, da ne bo več mogla nadaljevati vojne v Ukrajini. 

Zelenski je v svojem videonagovoru uvodoma povedal, da so Ukrajinci vsak dan in vsako noč deležni novih poročil o eksplozijah na ozemlju, ki ga začasno zasedajo okupatorji. Vse ljudi na Krimu, v drugih regijah na jugu države, na okupiranih območjih Donbasa in v regiji Harkov je prosil, naj bodo zelo previdni, in jim naročil, naj se ne približujejo vojaškim objektom ruske vojske in vsem tistim krajem, kjer skladiščijo strelivo in opremo ter imajo svoje poveljstvo. Pri nagovoru je poudaril tudi lastno aktivnost vseh Ukrajincev.

Zelenski je nadaljeval, da uničenje okupatorjeve logistike, njegovega streliva, vojaške in druge opreme, poveljniških mest rešuje življenja Ukrajincev, saj se s tem zmanjšajo tudi možnosti za ubijanje, s tem pa se vojna lahko tudi prej konča. Pri tem je poudaril, da manj ko bodo imeli okupatorji priložnosti, da delajo zlo in pobijajo Ukrajince, prej bodo lahko končali to vojno z osvoboditvijo ukrajinske zemlje. Ob tem se je zahvalil Ukrajincem, ki pomagajo njihovim oboroženim silam, obveščevalni službi, posebnim službam oslabiti vojsko okupatorjev, in dodal, da je to pomembna prednost Ukrajine in glavni vzrok njihove prihodnje zmage, “to je ljudska osvobodilna vojna, to je vseukrajinski boj za svobodo in neodvisnost naše države”, je dejal, piše Odessa Journal.

Foto: epa

Zelenski je poudaril nalogo vseh Ukrajincev
Da se podpora Ukrajine v svetu ne bi zmanjšala in se pomaknila proti zmagi, se po mnenju predsednika ne bi smela zmanjšati niti njihova lastna aktivnost, treba je “naredite vse, kot ste počeli, za Ukrajino. Še več, ker rusko vodstvo pričakuje, da se bodo Ukrajinci, Evropejci in ves svet te vojne naveličali. Narediti moramo vse, da se ne utrudimo mi ali naši prijatelji, ampak naš sovražnik. Da bi izgnali okupatorje iz Ukrajine, se mora Rusiji vojno vsak dan bolj oteževati – to je naša vojaško-politična naloga številka ena”, je še dodal.

Srečanje z ostalimi predstavniki
Zelenski je povedal, da se je pogovarjal tudi s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom in ga seznanil s situacijo glede jedrske elektrarne Zaporožje in rednimi ruskimi provokacijami. Zahvalil se je za podporo, predvsem pa naj bi bila osrednja tema debate nova varnostna in makrofinančna pomoč Ukrajini. O tem se je pogovarjal tudi s predsednikom danske vlade. Izrazil je navdušenje, da se je prvič v zgodovini ukrajinskih dvostranskih odnosov pogovarjal z zambijskim predsednikom, s katerim sta razpravljala o sodelovanju v mednarodnih organizacijah, prehranski varnosti in aktualnih globalnih grožnjah.

Ban Ki-moon, osmi generalni sekretar Združenih narodov, in Juan Manuel Santos, nekdanji kolumbijski predsednik v Ukrajini (Foto: epa)

Ban Ki-moon, osmi generalni sekretar Združenih narodov, in Juan Manuel Santos, nekdanji kolumbijski predsednik, sta se prav tako mudila v Ukrajini, glavna tema pogovorov pa so bila varnostna jamstva za Ukrajino.

Tanja Brkić