fbpx

Pričanje Slovencev iz Linza: Železniško postajo okupirala “horda pohotnih migrantov”, ženske v veliki nevarnosti

Železniška postaja, ki se je spremenila v "pekel za ženske". Foto: TW

Horda mladih migrantov je okupirala železniško postajo v sicer mirnem avstrijskem mestu Linz. Domačinke, ki so postajo poimenovale kar “postaja strahu” ali “no-go” cona za ženske, so na poti skozi postajo deležne otipavanja, poniževanja in ustrahovanja. “Hči ima 14 let. Zdaj pa si predstavljajte, da gre sama skozi gručo potrebnih, pohotnih moških,” opisuje oče Slovenec, ki z družino živi v Linzu.

Večina žensk čez postajo kar teče, nekatere prosijo celo varnostnike, da jih pospremijo. Gre za različne skupine migrantov, kar je v preteklih dneh privedlo tudi do številnih prerekanj in celo pretepov med njimi. Železnica je zelo privlačna predvsem zaradi svojih ogrevanih hodnikov, ki migrantom nudijo prijetno zavetje. “Raje vzamem taksi do pekla, kot da grem tam skozi,” je svoje občutke za avstrijski časnik Österreich opisala mlada domačinka.

“Migranti ležijo po postaji, pijejo alkohol, razgrajajo in nadlegujejo ženske,” poroča Daily Mail. Prebivalci Linza so prestrašeni, predvsem ženske – “ne glede na to, če so stare ali mlade – nobena ni varna”. Veliko izmed njih se jih odpravi tudi v center mesta, kjer se zbirajo na trgih in po pripovedovanju domačinov, nadlegujejo ženske.

Avstrijska policija opozarja, da skupine zavrnjenih migrantov predstavljajo resno varnostno grožnjo okolici – od verbalnih napadov pa vse do posilstev in resnih poškodb. Po poročanju avstrijskega portala oe24.at je predstavnik policije David Furtner navedel, da ima policija največ težav s pijanimi in nasilnimi Maročani, ki so napadli tudi delavko tamkajšnjega Rdečega križa. Ob tem so zapisali, da se policija čuti popolnoma nemočna, saj Nemčija na meji dnevno zavrne tudi po več sto migrantov. 
Velika postaja v Linzu, ki je po novem postojanka številnih zavrnjenih migrantov. Foto: ÖEBB

Velika postaja v Linzu, ki je po novem postojanka številnih zavrnjenih migrantov. Foto: ÖEBB

Okupirali so železniško postajo, denarja jim očitno ne manjka
“Strah nas je. Živimo blizu železniške postaje in se je od takrat na veliko izogibamo. Tam se je zbralo več sto moških migrantov, saj jim postaja ponuja brezplačni internet in prigrizke. Denarja, da si jih kupijo, imajo očitno dovolj,” je za Nova24TV pojasnila slovenska družina, ki že sedem let živi v Linzu, le nekaj sto metrov od zloglasne postaje.

Povedali so nam, da so se pred nekaj leti tudi sami preselili v Avstrijo, a jim ni prišlo na pamet nič drugega kot to, da so se takoj in v celoti prilagodili avstrijski kulturi. Pravijo, da je okoliš postal zares nevaren, saj se migranti lahko v Avstriji – podobno kot v Sloveniji – po vložitvi prošnje za mednarodno zaščito prosto gibljejo po državi.

Hči ima 14 let. Zdaj pa si predstavljajte, da gre sama skozi gručo potrebnih, pohotnih moških
Mama omenjene družine bi morala vsak dan na delo z vlakom ravno s te postaje, a namesto tega raje plača taksi, saj kot pravi, pozna kar nekaj žensk, ki so jih migranti nadlegovali na poti skozi postajo.

“Hči ima 14 let. Zdaj pa si predstavljajte, da gre sama skozi gručo potrebnih, pohotnih moških, ki nadlegujejo ženske na postaji. Več naših znank in sosed je že doživelo neprijetno izkušnjo, ko so se vračale iz službe, pa so se morale sprehoditi po postaji. Večina jih kar teče in upa, da je ne bo nihče otipaval,” pojasnjuje oče in dodaja, da je zavrnjenih moških migrantov vedno več, saj ne izpolnjujejo pogojev za pridobitev statusa azilanta.

V Avstriji Linz, kaj pa v Sloveniji?
Avstrijski Linz je postal zbirna točka za migrante, ki jih Nemčija zavrne. To so ekonomski migranti, ki prihajajo iz varnih držav, kjer njihova življenja niso ogrožena. Gre pretežno za moške, stare med 18 in 30 let. Žensk in otrok praktično ni opaziti.

Tudi v Sloveniji se nam že kažejo prve težave z zavrnjenimi migranti. V zadnjih dneh smo priča raznim incidentom, denimo, ko so ti pobegnili iz nastanitvenih centrov po Sloveniji in grozili varnostnikom pred lokalom Parlament pub v Ljubljani.

Anja Dangubič