fbpx

Žena preminulega nemškega voditelja Kohla na spominski slovesnosti izrecno zahtevala Orbana, a so ji evropske elite vsilile Merklovo in Macrona

Foto: epa

Na spominski slovesnosti v čast v petek preminulega nemškega kanclerja Helmuta Kohla, ki se bo potekala 1. julija v Strasbourgu, bodo zbrane v spomin pokojnika nagovorili evropski voditelji. Kohlova vdova Maike Kohl-Richter pa je eksplicitno izrazila željo, da na slovesnosti ne bi govorila Angela Merkel, temveč bi v tej vlogi raje videla madžarskega premierja Viktorja Orbana, s katerim je nekdanji kancler imel zadnji pogovor za časa življenja.
Kohlova vdova Maike Kohl-Richter je izrazila željo, da bi na spominski slovesnosti govorili le tuji gostje, vključno z madžarskim predsednikom vlade Viktorjem Orbanom. Vendar pa njena želja ni bila upoštevana in bodo na slovesnosti govorili Merklova, prav tako pa tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in predsednik Francije Emmanuel Macron.

Kohlova vdova Maike Kohl-Richter. Foto: epa

Spominska slovesnost za dolgoletnim nemškim kanclerjem Helmutom Kohlom, ki je umrl v starosti 87 let, bo 1. julija v Strasbourgu. Maike Kohl-Richter je sicer njegova druga žena, Orbana pa si za govorca na spominski slovesnosti želi predvsem zato, ker je njen pokojni mož med zadnjimi govoril prav z njim, piše thelocal.de.

Ena zadnjih fotografij Helmuta Kohla. Na fotografiji s svojo ženo Maike. Fotografija je nastala na dan, ko ju je na njunem domu v Oggersheimu v Nemčiji sredi letošnjega aprila obiskal madžarski premier Viktor Orban. (Foto: epa)

Odtujen od obeh sinov, prva žena storila samomor
Kohl po poročanju omenjenega spletnega portala ne bo pokopan v družinski grobnici v Ludwigshafnu, kjer leži tudi njegova prva žena Hannelore, ki je leta 2001 storila samomor in tako končala trpljenje, ki ji ga je povzročala huda bolezen, zaradi katere je bila preobčutljiva na dnevno svetlobo, tako da je večino časa preživela v zatemnjenih zaprtih prostorih. Zaradi bolezni se tudi ni mogla udeležiti poroke svojega sina. Kancler Kohl pa je leta 2015, ko je bil v kritičnem stanju, v svoji oporoki izrazil željo, da bi bil pokopan ob svoji drugi ženi v nemškem kraju Speyer. Bivši urednik Bilda Kai Diekmann, ki je blizu Kohlovi družini, pa je razkril, da je bil Kohl odtujen od obeh sinov, ki sta se mu rodila v zakonu s prvo ženo  od sina Walterja, ki se z očetom ni slišal že leta, prav tako kot od sina Petra, ki je celo izjavil, da je o očetovi smrti slišal po radiu.
Spominske slovesnosti v Strasbourgu se bo udeležil tudi nekdanji predsednik ZDA Bill Clinton, prav tako bosta govorca poleg že omenjenih tudi predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani in predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. Po spominski slovesnosti, ki bo trajala približno dve uri, bodo krsto prepeljali v Nemčijo, kjer bo pogrebna slovesnost v katedrali v Speyerju.
M. S.