fbpx

Ženske v Kongu prisiljene v spolne odnose v zameno za cepivo proti Eboli

Foto: epa

Na dan so prišle informacije, da so ženske v Kongu v zameno za eksperimentalno cepivo proti eboli primorane plačati, ponavadi tudi z nudenjem spolnih uslug.

Sodelujoči v študiji o cepivu proti eboli so opozorili, da določeni od žensk, ki želijo biti cepljene proti eboli, zahtevajo “spolne usluge”. V zameno za cepivo in druge z “ebolo povezane storitve” so ženske v Kongu po poročanju RT prisiljene prodajati svoje telo.

“Regija Demokratične republike Kongo ima dolgo zgodovino spolnega nasilja in izkoriščanja žensk in deklet. Čeprav je šokantno, bi to težavo lahko predvideli,” je povedala Trina Helderman, višja svetovalka za zdravje in prehrano pri nevladni organizaciji Medair.

Za širitev epidemije krivijo ženske
V Kongu namreč krivijo ženske za neuspele poskuse zajezitve drugega najhujšega izbruha ebole v zgodovini države. V že pol leta trajajoči epidemiji je bilo po uradnih podatkih okuženih 811 ljudi, od avgusta 2018 pa jih je umrlo 510. V zadnji epidemiji med letoma 2014 in 2015 je ebola pobila 11 tisoč ljudi, številne države pa so takrat iz Konga umaknile svoje diplomatsko osebje v strahu za njihovo varnost.

Kongo se spopada z 2. največjim izbruhom ebole v zgodovini. (Vir: Twitter)

Kongovsko ministrstvo za zdravje je izdalo javni poziv vsem, naj prijavijo kogarkoli, ki ponuja zdravljenje ali cepljenje v zameno za denar, in priznalo, da so bile govorice, kako so nekatere ženske, ki delajo z ebolo, do službe prišle v zameno za spolne usluge, resnične. Niso pa želeli komentirati govoric o izmenjavi spolnih uslug v zameno za cepivo.

Ebola v Kongu se širi. (Vir: Twitter)

V Kongu trenutno poteka tako imenovano “cepljenje v obroču”, s katerim želijo cepiti ljudi na območjih, ki so še zunaj dosega epidemije, zato da bi dosegli čim hitrejšo zajezitev. Delo jim otežujejo razne islamistične in druge paravojaške milice, ki se redno izživljajo nad lokalnim prebivalstvom. Ne pomaga niti dejstvo, da številni ljudje ne zaupajo oblastem in se ne želijo cepiti.

Ivan Šokić