Zgodovinski nagovor Zelenskega pred britanskimi poslanci: “Ne bomo obupali, ne bomo izgubili. Borili se bomo v gozdovih, na poljih, obalah in ulicah!”

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je imel zgodovinski nagovor pred britanskimi parlamentarci. (Foto: epa)

Šlo je za neverjeten, zgodovinski, naelektren trenutek enotnosti britanskih parlamentarcev, ko jih je nagovoril ukrajinski predsednik Zelenski. Noben tuji voditelj še nikdar ni nagovoril poslancev v tej dvorani, nagovor Zelenskega pa je bil neposredno prenašan naravnost iz Kijeva v sam britanski parlament prek posebej nameščenih zaslonov. 

Dvorana je bila polna britanskih poslancev, med katerimi so mnogi nosili trakove v barvah ukrajinske zastave. Parlamentarci so ga stoje navdušeno pozdravili, še preden je izrekel eno samo besedo. Govorka Lindsay Hoyle, ki je pozdravila predsednika, je nosila celo črtasto modro-rumeno kravato v znak solidarnosti z ukrajinskim narodom. Predsednik Volodimir Zelenski je poslancem postregel z močnim nagovorom v slogu Winstona Churchilla, poroča Daily Mail.

V njegovem govoru je bilo čutiti kljubovanje ruskemu agresorju, odločnost svoje države in svojega naroda. Zelenski: “Ne bomo obupali, ne bomo izgubili. Borili se bomo v gozdovih, na poljih, obalah in  ulicah.” Šlo je za besede, ki so bile pred nekaj več kot 80 leti prvič izrečene na istem kraju, sledil je preobrat v vojni, Britanci pa so nato zmagali v vojni leta 1945. V svojem nagovoru pa je še izpostavil nekaj zločinov, ki jih je zagrešil ruski okupator.

Kot je dejal, so bila peti dan invazije bombardirana mesta in otroci, kar pa jih ni zlomilo. Deveti dan pa je bila poškodovana ukrajinska jedrska elektrarna. Prav tako so ruske sile 11. dan svojih napadov bombardirale bolnišnice. Ukrajinski predsednik je podrobno opisal zlo, ki je prizadelo njegov narod in njegovo domovino.

Britance in druge civilizirane narode je prosil za pomoč
Svoj nagovor je podal sedeč za pisarniško mizo, kot običajno oblečen v preprosto zeleno majico s kratkimi rokavi. Na sebi ni nosil nobenih insignij, medalj, nič takšnega, kar se povezuje s srhljivim vojnim pompom. Ob tej priložnosti je Veliko Britanijo in preostale civilizirane države prosil za pomoč.

Domen Mezeg